Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elítélték a rokonait megkéselő szabolcsi férfit

| 2022. 01. 25. | 17:59:00
A vádlott tudomásul vette, ügyvédje és az ügyész három napot kért.
Elítélték a rokonait megkéselő szabolcsi férfit
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyíregyházi Törvényszék január 25-én L.D. vádlottat 2 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és kábítószer birtoklásának vétsége miatt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte. A bíróság elrendelte továbbá a vádlottal szemben a Fehérgyarmati Járásbíróság által korábban társtettesként elkövetett garázdaság bűntette és testi sérti sértés bűntettének kísérlete miatt kiszabott 1 év börtönbüntetés végrehajtását is.

Az ítéleti tényállás szerint a vádlott 2019. december 24-én napközben alkoholt ivott és kábítószert fogyasztott, majd az esti órákban egy családi rendezvényen a feleségét pofon ütötte és megrúgta. Az asszony a további bántalmazás elől bemenekült a házba, és az ott lévő rokonoktól kért segítséget.

Kés rántott

A vádlott testvérei kimentek az udvarra, hogy a további bántalmazást megakadályozzák, azonban ekkor a vádlott a zsebéből elővett egy kést. Az egyik testvér megpróbálta lefogni a férfit, de ő ekkor a nála lévő késsel többször megvágta, és két alkalommal megszúrta a sértettet. Ezután a vádlott a sértett segítségére siető másik testvérére is rátámadt, több alkalommal őt is megvágta, és mellkason szúrta. Ezután a sértettek visszamentek a házba, majd az ott tartózkodók értesítették a mentőket és a rendőrséget.

A sértettek a bántalmazás során 7-8 nap alatt gyógyuló sérüléseket szenvedtek, azonban mindkét esetben fennállt az életveszélyes sérülés okozásának a reális esélye, annak elmaradása csak a véletlenen múlt.

Ezt megelőzően, 2018. január 18-án a vádlottat a Fehérgyarmati Járásbíróság társtettesként elkövetett garázdaság és testi sértés bűntettének kísérlete miatt 1 év – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. Az akkori ítéleti tényállás szerint 2015. október 29-én az esti órákban a vádlott rokonai egy Szabolcs megyei településen, korábbi nézeteltérés miatt bántalmazni kezdtek egy férfit. L.D. is a dulakodás helyszínére ment, és a kezében lévő fabottal megütötte a már földön fekvő sértettet, majd társaival együtt folytatta a bántalmazást. A sértett a sérülések következtében 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, azonban a bántalmazáshoz használt eszközökre, valamint a bántalmazott testrészekre tekintettel a vádlott és társai szándéka súlyos sérüléseket okozására irányult.

Megbocsátottak neki

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott büntetett életét, azt, hogy jelenlegi tettét korábbi felfüggesztett börtönbüntetésének próbaideje alatt, bódult és ittas állapotban követte el. Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott ténybeli beismerő vallomását, megbánó magatartását, azt, hogy a sértettektől bocsánatot kért és a sértettek megbocsátottak.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott tudomásul vette, de az ügyész és a vádlott védője 3 nap gondolkodási időt tartott fenn.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés