Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Karácsonyi téma a nyíregyházi közgyűlésen

| 2022. 01. 27. | 11:13:00
Idei első ülését tartja a képviselő-testület.
Karácsonyi téma a nyíregyházi közgyűlésen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idei első ülését kezdte január 27-én délelőtt 10-kor Nyíregyháza képviselő-testülete. A két közgyűlés közötti időszakról rövidfilmet tekintett meg a kögyűlés, majd Kovács Ferenc polgármester szóban egészítette ki a látottakat, kitérve a Magyar Kultúra Napja alkalmából kitüntetettek méltatására.
A két közgyűlés közt eltetelt időszakra a karácsonyi csomagokkal kapcsolatban voltak észrevételek.

Babosi György (Szövetségben Nyíregyházáért, Momentum) az időseknek szánt karácsonyi csomag kiszállításával kapcsolatban érdeklődött. Elmondta: tudomása szerint többen már novemberben két értesítést kaptak (decemberi dátummal) arról, hogy a csomagjukat kézbesíteni póbálták, sikertelenül.  Érdeklődött: a 27 ezer csomag kézbesítére szerződött Jeges Klíma kft-nek mennyit sikerült házhoz szállítania. Anélkül, hogy meg akarta volna nyitni a városrehabilitációval kapcsolatos (szegregált környezet felszámolása) kérdést, csak egy igen vagy nem választ várt azzal kapcsolatban, kapott-e valamilyen levelet az Európai Uniótól Nyíregyháza.

Újhelyi János (Szövetségben Nyíregyházáért) szintén a karácsonyi csomaghoz kapcsolódva jegyezte meg: sok helyi lakos esetében - egészségi állapota miatt - nem fogyasztható termékek is vannak a karácsonyi ajándékcsomagban. Javaslata szerint logisztikával meg lehetne oldani, hogy a helyi képviselők bevonásával akár háromféle csomag közül felmérjék az igényeket.

Jászai Menyhért (alpolgármester) úgy reagált: nyílt közbeszerzési eljárásban történt a szállító kiválasztása, nem teheti meg a város, hogy nem a legkedvezőbb ajánlatot fogadja el.

Közel 27 ezer csomagból 2 ezer csomagot vettek át a polgármesteri hivatalban a lakók. A csomag összeállítása bonyolult és nehéz folyamat. Hogyan lehetne a 27 ezer csomagot személyre szabottan összeállítani és kiszállítani nem egyszerű - tette hozzá.

A városrehabilitációval kapcsolatos kérdésre azt felelte az apolgármester: "két program fut, amely a Huszártelepen és a Keleti lakótelepen valósul meg március 31-ig. Az EU-tól semmilyen jelzést nem kaptunk. Megjegyezte: nagyon fontos, hogy ezeket a programokat nagyon szigorúan ellenőrzik. A fotókat külön, még az évszakra is figyelnek. Itt nem lehet hibázni. A friss jelentés tegnap került a kezembe, az ellenőrzés semmilyen hibát nem tapasztalt".

Kovács Ferenc annyival egészítette ki a választ: az idősügyi tanács állítja össze a csomagot, de eddig semmilyen jelzést nem kaptak arról, hogy miben változzon az összetétele. Akárki szállítja, 100 százalékos pontosság soha nincs. Az esetleges dfferenciálás már tavaly felmerült, ha lesz ésszerű javaslat, nem zárkózunk el.

Lengyel Máté (Szövetségben Nyíregyházáért, Jobbik) javasolta, tartós élelmiszert (liszt, cukor, olaj) tegyenek a csomagokba, vagy utalványt adjanak az időseknek.

Babosi György azt az ötletét osztotta meg: ha lenne Nyíregyháza kártya, 21 millió forintot megsórolnánk a csomagok házhoz szállításáal, és azzal is segítenék az időseket. , ha a kártyán jelenne meg szolgáltatás formájában a karácsonyi csomag.

Rákózi Ildikó (Fidesz-KDNP) azt fogalmazta meg, hogy a hozzázólásokból úgy érzi, félig üres a pohár.

Kovács Ferenc úgy reagált: nem érzett kritikát az ellenzék részéről a közel 10 éve működő karácsonyi csomagosztással kapcsolatban, ami egyébként szerinte egyedülálló a nagyvárosok között. Az építő jellegű kritikát pedig köszönte, javasolta mindenkinek, az idősügyi tanácshoz juttassák el a javaslatokat. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés