Hirdetés

Közel hárommilliárdos beruházás kezdődik Nyíregyházán

MTI/Szabolcsihír

2022.01.10. 14:51

Közel hárommilliárdos beruházás kezdődik Nyíregyházán
A múzeumi foglalkozásokat is nélkülözniük kell a gyerekeknek (Fotó: Facebook)(

Teljesen felújítják a Jósa András Múzeumot.

Hirdetés

Hirdetés

Amint arról a Szabolcsihír már beszámolt, februárban bezár a nyíregyházi Jós András Múzeum, és két évig ki sem nyit, mert felújítják.

Kívül-belül

Több mint 2,8 milliárd forintos beruházással teljesen megújul a nyíregyházi Jósa András Múzeum műemléki épülete, a belső és külső rekonstrukciót is magában foglaló kivitelezési munkálatok várhatóan idén nyáron kezdődnek el, és a tervek szerint 2023 őszére fejeződnek be.

A felújításra, illetve az épület turisztikai jellegű fejlesztésére vissza nem térítendő támogatást nyert el a nyíregyházi önkormányzat, ez a beruházás az utolsó láncszem Nyíregyháza új kulturális negyedének kialakításában - mondta el a projektet beharangozó január 10-i, hétfői sajtótájékoztatón Ulrich Attila alpolgármester.

Már tervezik

Hozzátette, az önkormányzati tulajdonban lévő múzeumépület rekonstrukciójának tervezése jelenleg is zajlik, a felújítás várhatóan jövő év végére fejeződhet be.

Az 1924 és 1926 között Maróthy Kálmán tervei alapján, neoklasszicista stílusban épített épületegyüttes eredeti funkciója pénzügyi palota volt, a második világháborút követően megyei szakigazgatási szerveknek adott otthont, majd az MSZMP pártbizottságának székházaként működött. A jelenleg több mint egymillió tárgyat őrző Jósa András Múzeum 1974-ben nyitotta meg kapuit ezen a helyszínen, az azóta eltelt időben pedig nem végeztek hasonló jellegű felújítást az épületegyüttesen.

A felújítás idejére az intézmény bezár, a műtárgygyűjteményeket elköltöztetik, vagy ideiglenesen máshol helyezik el - tette hozzá az alpolgármester.
Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója kifejtette, az idén 153 éves intézményben még soha nem volt hasonló méretű építészeti felújítás. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program kiírásán elnyert pénzből a múzeum két szárnyában, négyezer négyzetméteren kezdődhet el a munka idén nyáron. A múzeumigazgató a részletek említése nélkül elmondta, a megújult épületben tizenöt turisztikai attrakció, modern kiállítóterek és "interaktív élményelemek" várják majd a látogatókat.

A nyíregyházi múzeum jelenlegi állandó kiállításait január végéig tekinthetik meg a látogatók, az eredeti jegy árából jelentős kedvezménnyel.

Fontos tudni: a felújítás ideje alatt a Kállay Gyűjtemény és a Sóstói Múzeumfalu látogatható. 

NyíregyházaJósa András Múzeum

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés