Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi jöhet az ingatlanpiacon egy ilyen változatos év után?

| 2022. 01. 02. | 12:55:00
2021-et összegezték a nyíregyházi szakemberek, 2022-re pedig ”jósoltak”.
Mi jöhet az ingatlanpiacon egy ilyen változatos év után?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– 2021-ben is több jelentős gazdasági hatás befolyásolta a hazai ingatlan- és jelzálogpiac alakulását. Minimálbér- és kamatemelés, zöldhitel és rozsdaövezeti programindítás, otthonteremtési kedvezmények – mind-mind hozzájárultak az aktív piachoz, melynek eredményeként Nyíregyházán, csak a Duna House Búza téri irodán keresztül, 2021-ben 110 ingatlan cserélt gazdát – tudatta a Szabolcsihírrel Balogh Béla, a nyíregyházi Duna House Búza téri irodáját működtető VG Ingatlanstúdió Kft. ügyvezető igazgatója..

Az elmúlt évben jelentősen átalakult az ingatlanpiac keresleti oldala. A koronavírus továbbra is mindennapi életünk része, aminek következtében a vevők lakásvásárlási motivációja is jelentősen megváltozott. Az év nagy lendülettel indult, a nyár mérséklődést eredményezett, majd októberben újra felpörgött a piac.

– mondta Balogh Béla

A panelotthonok átlagos négyzetméter ára 2020-hoz viszonyítva 3-12%-kal növekedett a megyeszékhelyen az elmúlt egy évben. Egy átlagos panellakás nagysága 53 négyzetméter volt és az átlagára 17,5 millió forint, ami 330 ezer forintot jelent négyzetméterenként. A nyíregyházi téglalakások négyzetméter ára 15-22%-kal emelkedett a múlt évben, így egy ilyen típusú átlagos használt lakásért már 22 millió forintot kértek az eladók. Ez a használt házak esetén 340 ezer forintos négyzetméter árat jelentett.

Mi várható 2022-ben?

A Duna House Nyíregyháza, Búza téri irodájának vezetése szerint, a 2021 év tapasztalatai alapján aktív piac várható 2022-re is. A lejáró és határidős kedvezmények, mint a falusi CSOK, a zöldotthon program vagy a Babaváró pedig tovább élénkíthetik a forgalmat.

Ez év első félévében nem érdemes kivárni a lakásvásárlással, hiszen a kamatemelés és a gazdasági helyzet nehezítheti az ingatlanszerzést. Várhatóan a befektetések szerepe is erősödni fog, az emelkedő inflációs környezetben ugyanis a reáleszközök felértékelődnek. Keresleti bizonytalanságot csak a jövőévi választások miatti esetleges változások, illetve a Covid-19 járvány miatti 5-6. hullámok okozhatnak

– hangsúlyozta Balogh Béla.

A jelzáloghitelezés piacán viszont a kihelyezett hitelek volumenében nagyobb a bizonytalanság, így a Duna House szakemberei -10% és +10% közötti sávban prognosztizálják a következő évet. Az alacsonyabb jövedelműek hitelképessége a januártól magasabb minimálbér és garantált bérminimum miatt javulhat, de ez jelentősen nem fogja befolyásolni a kihelyezett hitelek volumenét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés