Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lerakták a nyíregyházi aréna alapkövét

| 2022. 02. 11. | 12:11:00
Most már a kivitelezőkön a sor.
Lerakták a nyíregyházi aréna alapkövét
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lerakták az alapkövét a Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében megvalósuló nyíregyházi stadionnak a Sóstói úton. A több 19 milliárd forintos beruházásból épülő arénát várhatóan 2023 októberében adják át. A 8150 férőhelyes, multifunkciós létesítmény kulturális események, koncertek rendezésére is alkalmas lesz, ezt segíti egy 160 négyzetméteres mobil színpad is. Az egész aréna köré pedig egy futókör is épül.

A február 11-i ünnepélyes alapkőletételen Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, nyíregyházi országgyűlési képviselő, Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár és Kovács Ferenc polgármester mondott köszöntőt.

Most még csak maketten, de nemsokára a valóságban is látható

A korábbi stadion, mely néhány éve átesett egy felújításon, már nem felelt meg a mai igényeknek - mondta Kovács Ferenc. Kiemelte: az új aréna, amely a kormány támogatásával valósul meg, modern, UEFA 2. minősítésű stadion lesz, alkalmas nemzetközi rendezvények tartására is. Illeszkedik a sorba, melynek tagja a korábbi BUSZACSA, ma Continental Aréna, mely több nemzetközi versenynek adott már otthont, és a nyíregyházi önkormányzat lesz a tulajdonosa; a közelmúltban átadott jégpálya és az uszoda, melyben gyakran megfordulnak vízilabda- és úszólegendák; a közelmúltban átadott atlétikai centrum (a volt vasutas pálya helyén), melyben hamarosan junior és felnőtt országos bajnokságot rendeznek - Budapest után ez lesz az első vidéken.

Reményét fejezte ki a városvezető, hogy a stadion átadása után minőségi foci lesz Nyíregyházán, a Szpari újra NB I-es lesz, ami az utánpótlásnevelésnek is lendületet ad. Mostantól pedig a kivitelezőkön a világ szeme - fogalmazott, hangsúlyozva: városkép szempontjából is nagy előrelépés lesz, amikor átadják az új sportlétesítményt.

Eltűnt a stadion

A régi stadiont 2021. augusztus 23-án kezdték el bontani, hogy helyet adjon az új létesítmény építéséhez. Az esemény moderátora, Dankó László, a Nyíregyháza Spartacus szóvivője egy közelmúltban történt esetet osztott meg az ünnepség résztvevőivel.

Elmesélte, kollégái a Szpari hazai meccsét jöttek közvetíteni Nyíregyházára. Aggodalommal hangjukban hívták fel telefonon: itt állnak a stadionnál, de eltűnt a stadion... Valószínűleg elkerülte a figyelmüket, hogy a Nyíregyháza jelenleg Balmazújvároson játssza hazai meccseit. Szerencsére még időben odaértek a helszínre.

Szabó Tünde, Nyíregyháza úszóolimpikonja úgy fogalmazott: "régóta vártuk már ezt a pillanatot, az aréna újabb lendületet ad majd a város sportjának." Kiemelte: Nyíregyháza sportéletének legdinamikusabb évtizede áll mögöttünk. Még élhetőbb, még versenyképesebb lesz a város.

Versenyképesség és sport

- Magyarország nagyon büszke sportnemzet, lenyűgöző eredményekkel - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette: egyre nehezebb bevonzani a fiatalokat a sportpályákra, ezért fontos, hogy modern sportlétesítmények épüljenek, melyekbe könnyebb becsalni őket. Már elkezdtek egyébként visszaáramlani a fiatalok az edzőtermekbe.

A sport stratégiai ágazat, a cél sportoló nemzetté válni. A redszeres testmozgás a versenyképességre, a gazdasági teljesítményre is hatással van - emelte ki az államtitkár.

Juhász Roland különleges alkalomnak nevezte az eseményt. Gondolatait a legendás focista, Buzánszky Jenőtől vett idézettel kezdte:

"Aki felveszi a címeres mezt, az egy országot képvisel, a szurkolókat boldoggá teszi, és megismerteti Magyarországot a világgal. Éppen ezért kutya kötelessége megszakadni a pályán."

Hazánk sportban a legnagyobbak közé tartozik - emelte ki beszédében az államtitkár, aki szerint Nyíregyházán egy sikertörténet folyik. A stadion építése pedig ebben egy nagyon fontos mérföldkő. A több mint 19 milliárd forintból épülő arénában 8150-en foglalhatnak majd helyet, 160 négyzetméteres mobil színpad segíti a kulturális rendezvények tartását, lesz itt sportközpont, fitneszterem, és még egy sor létesítmény. Az egész arénát egy 670 méter hosszú, kivilágított futókör öleli majd át. Mindezeknek köszönhetően komoly rangadók helyszíne lehet a stadion.

A kivitelezőkön a sor

Most már minden a kivitelezőkön múlik - hangsúlyozta az államtitkár. 2023 végén pedig új lendületet vehet a nyíregyházi sportélet.

Mielőtt az urnát megtöltötték volna az eseményre összegyűjtött emlékekkel, egy focilabdát hoztak az alkalmi emelvény elé, melyet az esemény résztvevői láttak el kézjegyükkel. Ez lesz az a labda, mellyel elvégzik a Nyíregyháza Spartacus első hazai meccsén a kezdőrúgást jövő októberben.

A nyíregyházi focilegenda, Szatke Zoltán (balról) is ellátta kézjegyével a focilabdát

Ezután helyezték el a stadion jelenlegi bejárata közelében az urnát - benne a többi között egy, a stadion kviteli terveit tartalmazó pendrive-ot, egy Szpari-mezt, képeket, újságokat -, amely egyébként a megszokottól eltérően egy tárlóban majd mindenki számára látható lesz, miután felépült az új stadion.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés