Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A katasztrófavédelem munkáját értékelték Nyíregyházán

| 2022. 04. 28. | 12:31:00
A közgyűlés elismeri a szervezet tevékenységét.
A katasztrófavédelem munkáját értékelték Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A két közgyűlés között történteket tekintette át április 28-i közgyűlésén Nyíregyháza képviselő-testülete. Megtekintették a hírösszefoglaló kisfilmet, majd Jászai Menyhért a humanitárius tevékenységet ismertette, amellyel a város és a civil szervezetek az ukrán menekültek fogadását segítik.

Elismerő szavakkal illették a képviselők a  Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkáját, 2021-ben végzett tevékenységről szóló beszámolót egyhangúlag elfogadták. Gerebenics Károly tű. ezredes, katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető és Toldi András tű. alezredes, tűzoltóparancsnoka mellett Varga Béla tű.ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatója is részt vett az ülésen, aki úgy fogalmazott: a katasztrófavédelem és a tűzoltóság a városnak nemcsak a biztonságát szavatolja, hanem ott van a mindennapjaiban, a rendezvényein: A koronavírus mellett a menekültügyi helyzet is nagyon komoly feladatot rótt a katasztrófavédelemre.

Nyolcszáznál több beavatkozás

Tavaly 814 esetben kellett ténylegesen beavatkoznia az egységeknek, 134 esetet a kiérkezés előtt felszámoltak, 8 szándékosan megtévesztő jelzés, és 510 téves jelzés volt.

Sok esetben indokolatlanul kérik a tűzoltóság beavatkozását, pl. hirtelen leömlött nagy mennyiségű csapadékvíz eltávolítására, ahol a víz mennyisége nem teszi minden esetben lehetővé a feladat elvégzését. A tűzesetek és műszaki mentések száma közelit egymáshoz.

A műszaki mentések közül a viharos időjárás okozta károk voltak jellemzőek legnagyobb számban (viharkár 101 , fakidőlés 265), valamint a közúti balesetek (105) okozták a legtöbb beavatkozást. 159 esetben (egyéb) a mentőszolgálat kérésére ajtónyitás és betegmozgatás történt. Gázszivárgással, gázvezeték sérüléssel kapcsolatosan 15 alkalommal volt szükség beavatkozásra, a szén-monoxid okozta káreset miatt 38 esetben vonultak a tűzoltók, de csak 19 alkalommal mutatták ki szén-monoxid jelenlétét. Egy haláleset történt emiatt, propán bután slieszta kályhával fűtöttek az ingatlanban.

A közgyűlés nyilvános ülésének napirendjén mintegy húsz előterjesztés szerepel, tíz előterjesztést, melyek főképp személyi kérdések, zárt ülésen vitatnak meg.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés