Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Királynői kertek épülnek Nyíregyházán

| 2022. 04. 14. | 14:26:00
Csodás lesz.
Királynői kertek épülnek Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagyon ráfér már a felújítás a nyíregyházi botanikus kertre. Létrehozásának gondolata éppen hatvan évvel ezelőtt, 1962-ben vetődött fel - már az akkori tanárképző főiskola alapításakor. Amikor a főiskola a Sóstói útra költözött, Pál Miklós akkori igazgató-helyettes 1970 novemberében bejelentette, hogy az országos és a megyei szervek elfogadták a tízholdas arborétum és botanikus kert tervét. A Felsőtiszai Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság 1972-ben átadta a főiskolának a kezelésében lévő 4,5 ha erdőterületet, hogy az arborétumot létrehozhassák. A következő évben pedig elkezdődött az építkezés. Ennek lassan 50 éve.

A kertben, melyet évente húszezren keresnek fel, 2500 növényfaj található. Tuzson János nevét pedig 2002. május 9-én, a kert megalakulásának 30. évfordulóján vette fel - ennek pedig éppen 20 éve.

Épp ideje, hogy ennyi kerek évforduló után megszépüljön, és „A Királynők Kertje” legyen. Ennek szellemében történik a felújítás is, melynek 12 történelmi kertrészletet mutat be 12 királynőt és korát megidézve. A megvalósításra közbeszerzéstírt ki a nyíregyházi önkormányzat, mely a Közbeszerzési Értesítő április 14-i számában jelent meg.

A 12 helyszín közül 9 kültéri és 3 beltéri kertet tekinthet meg a látogató.
A 12 kertrészlet a következő:
1. Himiko császárné japán kertje
2. Erdők királynőjének a kertje
3. Szélike királykisasszony játszókertje
4. Ariadné királylány labirintusa
5. Árpádházi Szt Margit kolostorkertje
6. Sissi király- és császárné rózsakertje
7. Ginevra királynő angol tájképi kertje
8. Méhkirálynő kertje
9. Marie Antoinette barokk kertje
10. La Catrina kaktuszháza
11. Vörös királynő trópusi háza
12. Nefertiti oranzsáriuma
A Királynők kertjében 9 kültéri és 3 beltéri királynői kertrészlet kap helyet. Ezek a park területén elszórtan találhatóak, köztük van olyan, mely részben már megvalósult, de kialakítanak teljesen új kertrészleteket is, akár bontás, fakivágás nyomán.
Tekintélyes mennyiségű növényre lesz szükség. Csak virághagymából 271 914 darabra, különleges üvegházi növényekből - trópusi, mediterrán, kaktusz - összesen 371 darabra.
parki dísznövényekből - fák, cserjék, évelők - 32 ezerre lesz szükség.
Stabilizer burkolatból 4073 négyzetméter a terv, telepítenek 60 padot és 27 hulladékgyűjtőt. A gyepszőnyeg mérete: 5537 négyzetméter, és még közel fele annyit (2602 négyzetméter) füvesítenek.
A nyertes kivitelezőnek öntözőrendszert kell kialakítania.
A botanikus kert területére kiírt növénymennyiség többnyire fajtagyűjteményeket takar. A kert területére csak fajtaazonos, származási igazolással rendelkező növények ültethetők, a kiírt fajtáktól eltérni nem lehet.

Az ajánlatokat május 10-ig várják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés