Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ne lopd el a májusfát, segítenek kivágni!

| 2022. 04. 13. | 12:54:00
Nagyszerű ötletük van a nyíregyháziaknak.
Ne lopd el a májusfát, segítenek kivágni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nyírerdő Zrt. hagyományteremtő céllal egy új lehetőséget hirdet, melyben a népi hagyományok megőrzése mellett az erdőgazdálkodás fontosságára és tudatosságára hívja fel a figyelmet.

Napjainkban nem túl gyakori ugyan a májusfaállítás, de az erdészek minden évben megtalálják május első napjaiban frissen kivágott fácskák tuskóit, ami arra utal, hogy vannak még hagyományőrzők a térségünkben. Ennek szeretnék elejét venni, ezért Sóstón április 30-án 14-19 óra között lehetőséget biztosítanak egy könnyen megközelíthető helyszínen arra, hogy a lelkes májusfa-állítók alapanyaghoz juthassanak. Ez természetesen egy nyírfát jelent, ami a térségben mindig is a májusfa meghatározó fája volt, hiszen lombfakadásával megelőzi a többi fafajt, így a tavaszt, a megújulást szimbolizálja. Az erdészet szakmai iránymutatása alapján a jelentkezők kézi szerszámokkal, legálisan, saját maguk vághatják ki a májusfájukat, amit aztán tetszőleges kiskapuhoz állíthatnak – írja április 13-i közleményében a társaság.

A kivágható fákat erdészek jelölik ki, és a kivágáshoz kéziszerszámokat biztosítanak. Innentől kezdve a lelkes favágók rövid idő alatt kivághatják a kiszemelt fácskákat, amik megközelítően 3-5 méteresek.

És a ráadás: a népviseletben érkezők apró ajándékot kapnak!

Az esemény helyszíne a Sóstói-erdő kórháztól északra fekvő erdőrészlete (a Sóstói út elején lévő buszfordulóval átellenben).

További tájékoztatás kérhető a 30/695-0010-es telefonszámon vagy a geza.szokolovszki@nyirerdo.hu címen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés