Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Áram a kilincsben: fellebbezett a nyíregyházi férfi

| 2022. 05. 04. | 11:50:00
A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség szerint azonban nem indokolt a büntetés enyhítése.
Áram a kilincsben: fellebbezett a nyíregyházi férfi
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Emberölés bűntettének kísérlete miatt a Nyíregyházi Törvényszék 1 év 2 hónap, végrehajtásában 2 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte április 5-én azt a férfit, aki tulajdona védelme érdekében áramot vezetett háza bejárati ajtajának kilincsébe. A férfi azzal védekezett, hogy a birtokvédelem volt az egyedüli célja, nem akart embert ölni. Mivel a sértett sem sérült meg, valamint a vádlott is kipróbálta, és neki sem lett sérülése, a szerkezet nem volt alkalmas az élet kioltására. Az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett, a megyei főügyészség pedig tudomásul vette az ítéletet.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a fellebbezési eljárásban rámutatott arra, miszerint halálos áramütéssel fenyegetés megelőző jogos védelem eszköze nem lehet, ezért nem indokolt a férfi büntetésének enyhítése.

A Btk. szerint mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából kizárólag olyan, élet kioltására nem alkalmas védelmi eszköz használható, amelynek telepítésével a védekező mindent megtett annak érdekében, hogy a védelmi eszköz ne okozzon sérelmet. A lépcsőre kitett bója és a bejárati ajtóra helyezett felirat áramütés veszélyére történő figyelmeztetésre egyébként sem volt alkalmas. Mivel a férfi belenyugodott a halálos sérülés bekövetkezésének lehetőségébe, emberölés bűntettének kísérlete miatt büntetőjogi felelősséggel tartozik. Idős korára, büntetlen előéletére és betegségeire tekintettel a törvényszék olyan mérsékelt büntetés kiszabásáról határozott, amely további enyhítésének nincs törvényes indoka.

A másodfokú eljárásban a Debreceni Ítélőtábla dönt.

A megállapított tényállás szerint a 69 éves M. J. Cs. vádlott ingatlanába 2020-ban többször is betörtek, a nyomozások eredménytelenül zárultak. A férfi ezt megelégelve – a betörések megakadályozása érdekében – áramot vezetett a bejárati ajtó kilincsébe. Amikor elhagyta a házát, az ajtó bezárását követően a távirányító bekapcsolásával áram alá helyezte a kilincset. A férfi az ajtó üvegezett részére felragasztott egy „STOP, ÁLLJ!” feliratot, valamint az ajtóhoz vezető lépcsősorra kihelyezett egy narancssárga bóját, azonban a konkrét áramütés veszélyére nem figyelmeztetett.

[Beillesztett cikk: Itt a kilincsbe áramot vezető nyíregyházi férfi ítélete]

2021 áprilisában, a délutáni órákban két hajléktalan férfi szeretett volna a férfi házába bemenni, ezért a bejárati ajtó üvegét betörték, majd egy kalapáccsal akarták szétverni az ajtót. Az egyik férfi hozzáért az áram alatt lévő kilincshez, amelytől kismértékű – sérülést nem okozó – áramütést szenvedett. Mivel észrevették az ajtón húzódó fehér színű kábelt, elmenekültek a helyszínről. A vádlott az esti órákban értesítette a rendőrséget, akiknek a kiérkezése előtt áramtalanította a vezetékeket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés