Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szuperkoncert az LGT sztárjaival a nyíregyházi városnapokon

| 2022. 05. 10. | 16:04:00
Kétnapos rendezvénysorozattal emlékezik a város az újratelepítésre, a tirpák ősökre.
Szuperkoncert az LGT sztárjaival a nyíregyházi városnapokon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Károlyi Ferenc gróf pátenslevele kiadásának évfordulója (1753. május 16.) alkalmából idén is programsorozatot rendez Nyíregyháza önkormányzata. Az újratelepítés 269. évfordulója alkalmából a városnapokat idén május 13-14-én, pénteken és szombaton rendezik.

Első nap, május 13. (péntek) délelőtt 9-kor emléklapokat ad át a Nyíregyházi Települési Értéktárba újonnan felvett nemzeti értékek értékgondnokainak Kovács Ferenc polgármester a városháza dísztermében. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság az elmúlt évben a meglévő 46 nemzeti érték mellé az alábbi 6 nemzeti értéket vette fel a Nyíregyházi Települési Értéktárba:

  • A Nyíregyházi Törvényszék épülete
  • A nyíregyházi villamosközlekedésnek emléket állító, a Hősök terén álló BVILL 812-es számú kocsi
  • A Vikár Sándor Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusainak és tanulóinak kimagasló kultúraközvetítő zeneművészeti tevékenysége
  • Váci Mihály irodalmi munkássága
  • Szesztay László mérnöki tevékenysége
  • „A szabolcsi dohány”

10 órakor kezdődik a Nyíregyházi Települési Értéktár 2020. évi „Mesélő értékeink-Nyíregyháza kincsei" című rajzpályázatnak és a 2021. évi „Nyíregyházi kalandok! Nyíregyházi nemzeti értékek képregényben” című képregénypályázatának ünnepélyes eredményhirdetése. A díjakat a Krúdy-teremben Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere adja át. A két pályázati kiírásnak összesen 40 alkotás felelt meg. A legjobb rajzokból és képregényekből kiállítás készül, amit az érdeklődők a Krúdy terem előtti galérián tekinthetnek meg május 13-án 12 órától május 27-ig, munkanapokon, hivatali időben.

12 órától a Városi Galériában „Galéria Átrium Prešov 15+2” című jubileumi vándorkiállítás ünnepi záróeseménye. A Városnap alkalmából több testvérvárosból is érkeznek vendégek Nyíregyházára.

Emlékezés a városalapítókra

Délután 1-kor kezdődik az ünnepi közgyűlés, melynek végén 2 órtól koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak a Városalapítók szobránál. Közreműködik: a Szabolcsi Koncert Fúvószenekar. „A Mi városunk, Nyíregyháza” című, nyíregyházi óvodások alkotásaiból rajzkiállítás nyílik a Kossuth szobor mögötti területen. Megtekinthető május 29-ig.

Az ínyencek készülhetnek: 18:15-kor vágják fel a Város tortáját. A hagyományokat folytatva, a Nyíregyházi SZC Sipkay Barna Technikum tanulói idén is megsütik a Város tortáját. Idén a fehércsokis jonatán alma torta nevet viselő 3000 szeletes finomságot készíti el közel ötven cukrász tanuló. A torta 60 kilogramm fehércsoki 320 kilogramm alma, 2400 darab tojás, 50 kilogramm vaj és 38 kilogramm liszt feldolgozásával készül el. A fehércsoki krém alatt, az alma három textúrája jeleníti meg a térség jellemző alapanyagát. Az almaliszttel készült tészta után a sűrített alma nektárba kevert pirított gyümölcsdarabok teszik majd igazán „szabolcsivá” a tortát. A modern cukrászat minden jegyét magán viseli a készítmény, ugyanakkor hagyományőrző, így méltán állít emléket városalapító elődeinknek.

A sipkaysok minden esztendőben valami újdonsággal készülnek. 2016-ban egy 1200 szeletes óriástorta készült a Tirpák Fesztiválra. A 2017-es városnapon egy 13 méter hosszú 1000 adagos kenyérlángost, 2018-ban egy ezerszeletes tejszínes-meggyes prószatortát, 2019-ben egy 2500 szeletes Szabolcsi tejfölös diótortát készítettek.

Május 14. a Szelektív szombat című rendezvényé, a Kossuth téren. Családi vetélkedőnap a környezetünkért Nyíregyháza önkormányzata, valamint az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. immár 12. alkalommal rendezi meg a Városnap keretein belül a „Szelektív szombat” elnevezésű családi vetélkedőnapját, amelynek fókuszában a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítése áll. A vetélkedőnap kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas szórakozást kínál, hiszen 13 játékos állomáson tehetik próbára a résztvevő családok ügyességüket, valamint szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudásukat.

Ajándékok

A regisztrációnál átvett menetlevelükben gyűjthetik a különböző játékos feladatoknál a pontokat a családok. Ilyen feladatok pl. a Szuper Szelekt Ákos (mobiltelefonos applikáció), lengőteke, szelektáló verseny, óriás kirakó, labirintus, sajtfal. A résztvevő gyerekek minden leadott menetlevélért cserébe egy kis kukát (tolltartót) vehetnek át. A legjobban teljesítő családokat szintén jutalmazzák. Az I. helyezett belföldi wellness hétvégét, a II. helyezett: kerékpárutalványt, a III. helyezett: tabletet nyer.

Az oktatási/nevelési intézmények is jutalmat kaphatnak. Versenyt hirdetnek ugyanis az iskolák és óvodák között is. Minél több családot (egy család: min. 2 fő) nevez be egy intézmény, annál nagyobb esélye van a fődíj, az 50 ezer forint értékű vásárlási utalvány elnyerésére, amit sportszerekre, játékokra válthatnak be. A tanulságos és gyakorlatias játékok mellett arcfestőkkel, kukásautó bemutatóval, kézműves sátorral, ugrálóvárral, és sok-sok érdekes programmal várják a résztvevőket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés