Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sörényes hangyász bébi a Nyíregyházi Állatparkban

| 2022. 07. 08. | 14:14:00
A kéthetes csöppség még anyja hátán tölti ideje nagy részét.
Sörényes hangyász bébi a Nyíregyházi Állatparkban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Igazán különleges külsejű állatbébi, sörényes hangyász látott napvilágot a Nyíregyházi Állatparkban.

A jelenleg 2 hetes apróság ideje nagy részében anyja hátán lovagolva tölti, így ha a felnőtt állat aktív- eszik vagy sétál a kifutóban, azonnal szembe tűnik a kölyök, aki kicsinyített mása szüleinek.

A Dél-Amerikában őshonos sörényes hangyász egyike a legkülönlegesebb külsejű állatoknak; törzsének alakja, hatalmas seprűszerű farka és  hosszú koponyája igazán egyedivé teszi.

A fura külsőnek komoly funkciói vannak, hiszen minden egyes porcikájával a táplálkozáshoz ( az államalkotó rovarok fogyasztásához) alkalmazkodott.

Megnyúlt állkapcsában nincsenek fogak, helyette hosszú, akár 60 cm-re kinyújtható nyelvével kapkodja el rendkívül gyorsan a termeszeket, néhány perc alatt akár több százat is. Nyelvét kis tüskék borítják, és az állat mintegy 60 centiméter mélyre tud behatolni vele egy hangyajáratba.

Mellső lábain 5-5 ujja van. A második és a harmadik ujjon erős karmok nőttek, ezekkel védekezik, illetve ás ki hangyabolyokat vagy töri fel a betonkeménységű termeszvárakat.

Karmait úgy védi, hogy járás közben a talpa alá hajlítja őket, és „csuklójára” támaszkodik.

A speciális étrendhez nem csak rágó- és emésztőszervei módosultak, hanem anyagcseréjének sebessége és mozgása is. Gyomra például nem termel sósavat, a táplálék lebontásában az elfogyasztott hangyák testének hangyasavtartalma segíti.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés