Hirdetés

Rangos elismerés Nyíregyházának

szabolcsihir.hu

2022.09.23. 18:46

Rangos elismerés Nyíregyházának
Fotó:

Felfértek a dobogóra.

Hirdetés

Hirdetés

Az Európa Zöld Városa Díj 3. helyezését érdemelte ki 2022-ben Nyíregyháza – olvasható az önkormányzat szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményében.

Mint írják: a díjátadót augusztus 30-án a Hungarogreen 2022 Kertészeti Szakkiállításon tartották.

A díjat azért hozták létre, hogy a zöldfelületek innovatív, fenntartható, inspiráló megoldásait ösztönözzék a településeken. A szakmai zsűri nemzetközi bírálati szempontok alapján értékelte a beadott pályázatokat. Vizsgálták a növényzet minőségét és sokféleségét, a tervezés egyediségét és kapcsolódását a környezet épített elemeihez. Értékelték, hogy mennyire innovatív a tervezés és a kivitelezés, mennyire járul hozzá a lakosság jóllétéhez.

Nyíregyháza önkormányzata a „Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő integrált termék- és szolgáltatásfejlesztése" című pályázat keretein belül megvalósított szökőkút parkkal pályázott a díjra, amivel kiérdemelte a dobogós 3. helyet.

A park korábban egy kihasználatlan, funkcióját vesztő leamortizált terület volt. A megvalósult fejlesztés teljes mértékben megfelel a társadalmi kohézió, a biodiverzitás, a klíma, a gazdasági tényezők által képviselt elvárásoknak. A projekt eredményeként megépült egy szökőkútpark az AQUARIUS élményfürdő előtti parkban, a zöldfelületek megújultak, új funkciót látnak el. A népszerű attrakciónak köszönhetően a nyíregyházi és környékbeli lakosság szívesen jár ki a parkba, sok turista látogatja, jól érzik magukat az emberek zöld környezetben.

A projekt keretében megvalósult a gyógyhely zöldterületeinek minőségi fejlesztése. Több mint 27 ezer négyzetméteren végeztek gyepesítést, 64 lombhullató fát, 16 örökzöldet, 1879 cserjét és 503 évelő növényt ültettek ki.

Az elmúlt 10 évben pályázati forrásból több mint 300 ezer négyzetméter zöldfelületi fejlesztés valósult meg a városban. Több mint 130 ezer  fát és 115 ezer cserjét ültettek el. Zöldítésre több mint 2,7 milliárd forintot fordított az önkormányzat pályázatok útján - írják a közleményben. 

NyíregyházaSóstógyógyfürdőzöld város

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés