Helyben járó
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés
Hirdetés

Az almafákat nem vágják ki, ugye?

| 2016. 09. 08 | 14:35:00
A fagy tizedelte, jég is verte - idén gyenge közepes a termés.
Az almafákat nem vágják ki, ugye?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Miközben kétszáz forint alatt szinte nem is lehet kapni almát a piacon, a multiknál pedig csak fölötte, a gyümölcs felvásárlási ára messze az elmúlt hét év átlaga alatt van. Az ipari alma kilónkénti ára mindössze 17 forint, de az étkezésiért sem adnak 85-nél többet.

Az alacsony alma felvásárlási árak miatt aggódik az alma terméktanács, a szervezet elnöksége csütörtöki közleményben arra hívta fel a figyelmet, ha az árak a következő években nem emelkednek érdemben, visszaeshet a termelés - írja az MTI.

Az újfehértói székhellyel működő Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Ékasz) elnöke által kiadott, az távirati irodához eljuttatott dokumentumban ismertették:

a feldolgozó üzemekbe szállított ipari almáért mindössze nettó 17 forintot fizetnek kilogrammonként, míg az étkezési alma ára 65-85 forint közötti, noha az elmúlt hét évben az ipari alma átlagára 25 forint volt, és az étkezésié is elmarad a szüret elején megszokott 100 forint körülitől.

A terméktanács szerint "jelentős ár-elmozdulásra nem lehet számítani a következő hetekben, s amennyiben az alacsony árszintek a következő években is uralkodóvá válnak, jelentősen visszaeshet a termelés".

Kevesebb lesz az ültetvények területe, azzal együtt csökken az árualap, és ez veszélyeztetheti a feldolgozó üzemek létét is.

A szervezet  az ágazat valamennyi szereplőjét, a termelőtől, a kereskedőn és a feldolgozón át, a szakmapolitikáig, felelőssé teszi a kialakult helyzetért.

A terméktanács álláspontja szerint a helyzetnek rövid távú megoldása nincs, éppen ezért hosszú távú, radikális intézkedéseket sürget a változtatásért.

A terméktanács becslése szerint az idén a tavalyi hosszú aszályos időszak, valamint a tavaszi fagyok és a nyári jégverések miatt gyenge közepes termés, mintegy 500 ezer tonna várható az országban. A sokéves átlagtermés mennyisége 550-600 ezer tonna közötti, a múlt évben 520 ezer tonna alma termett. Abból 300 ezer tonnányit a léüzemek, 30-50 ezer tonna közöttit pedig a konzervüzemek dolgoztak fel.

Kapcsolódó hírek
Visszaváltási rendszer: több ezer automatát telepítenek
Visszaváltási rendszer: több ezer automatát telepítenek
Mintegy 50 milliárd forintot tesz ki a teljes visszaváltási hálózathoz kapcsolódó beruházási költség.
Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz munkavállalói
Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz munkavállalói
A Volánbusz Zrt. azonban indokolatlannak tartja a szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetést.
Hirdetés
Hirdetés