Helyben járó
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen lesz az idei almatermés

| 2016. 08. 08 | 13:57:00
Gyenge közepes.
Ilyen lesz az idei almatermés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tavalyi 520 ezer tonnás termés után idén - elsősorban a fagykárok miatt - kisebb, gyenge közepes szintnek megfelelő almatermés várható - derül ki az Északkelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (ÉKASZ) felméréséből.

Étkezési almából hiány lehet

Az Apáti Ferenc egyetemi docens, Takács Ferenc, az ÉKASZ elnöke és Fülep Imre, az Almatop Kft. ügyvezetője által készített előrejelzés szerint az áprilisi fagyok, valamint a júniusban és júliusban pusztító jég miatt bekövetkezett minőségi kár miatt az átlagosnál több lesz az ipari alma, és várhatóan jelentősebb hiány lesz az első osztályú étkezési almából. 

Lengyelországban jó termés volt

Az európai almapiaci helyzetre kitérve a szerzők megemlítik: a WAPA/Prognosfruit beszámolója szerint az Európai Unió becsült termése 12 millió tonna lesz, ami az elmúlt három év átlagának felel meg. Lengyelországban nagyon jó, mintegy 4,2 millió tonnás termés várható, amelynek 50-60 százaléka kerülhet az étkezési piacra. Olaszországban és Németországban normális-jó termést várnak. Jelentős, 80-90 százalékos terméskiesést okoztak a tavaszi fagyok Ausztriában és Szlovéniában, és Horvátországban is csak  fél termést várnak -  ez a három ország összesen 250 ezer tonnás terméskiesést kénytelen elszenvedni.

A tavalyi készletek még elérhetőek

A gyenge osztrák, szlovén és horvát termés várhatóan élénk keresletet teremt az első osztályú magyar alma iránt, bár az itthoni és a külföldi tárolókban továbbra is elérhetőek a tavalyi készletek. Az idén várható jó lengyel termés és a még mindig olcsó tavalyi lengyel alma ára ugyan jelenleg is nyomja az európai piacot, de felfelé korrigálhatja az árakat a kevés hazai étkezési almatermés és a - tavalyi rossz tárolási eredmények miatti - csökkenő betárolási hajlandóság.

"Nyomaszthat" a lengyel alma

Ősszel közepes árszínvonalra lehet számítani az étkezési almánál, hosszú távon viszont komolyan számolni kell a lengyel alma "nyomasztó" hatásával, amely megfelelő étkezési árualap hiányában még jobban kiszoríthatja a magyar almát nemcsak a belföldi piacokról hanem a hagyományos (román, osztrák és szerb) exportpiacokról is. A felmérés utal arra is, hogy az átlagosnál magasabbak az  almasűrítmény-készletek. Az átlagos vagy annál valamivel gyengébb idei ipari almaterméssel és a magyarországi  sűrítmény-piacra beszálló új szereplővel idén az előző öt évben jellemző kilogrammonként 10 és 40 forint között ingadozó árakhoz viszonyítva közepes árszint várható.

Kapcsolódó hírek
Visszaváltási rendszer: több ezer automatát telepítenek
Visszaváltási rendszer: több ezer automatát telepítenek
Mintegy 50 milliárd forintot tesz ki a teljes visszaváltási hálózathoz kapcsolódó beruházási költség.
Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz munkavállalói
Kétnapos sztrájkra készülnek a Volánbusz munkavállalói
A Volánbusz Zrt. azonban indokolatlannak tartja a szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetést.
Hirdetés
Hirdetés