Helyben járó
Szabolcs-Szatmár-Bereg
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Hirdetés
Hirdetés

Négy év után ismét lesz ukrán tanszék Nyíregyházán

| 2017. 04. 25 | 17:54:00
Ezt kedden ünnepélyes keretek között jelentették be az egyetemen.
Négy év után ismét lesz ukrán tanszék Nyíregyházán
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újranyitják a 2013-ban megszűnt Ukrán Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszéket a Nyíregyházi Egyetemen - jelentette be Grezsa István, a Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati kommunikációjáért felelős kormánybiztosa kedden, az intézményben.

Grezsa István hangsúlyozta, ha a magyarság elvárja, hogy Ukrajnában szabadon használhassa anyanyelvét, lehetőséget kell biztosítani az ukrán nyelv és szlavisztika tanulására Magyarországon is. A kormánybiztos kijelentette, Orbán Viktor miniszterelnök kérése volt, hogy a tanszéket minél hamarabb indítsák el a Nyíregyházi Egyetemen.

Az Ukrán és Ruszin Filológiai Tanszék először 1992-ben alakult meg a jogelőd Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, ahol egy évvel később elkezdődött az ukrán nyelvű képzés. A tanszék vezetője - 2005-ben bekövetkezett haláláig - Udvari István volt, akinek tiszteletére kedden emléktáblát avattak a Nyíregyházi Egyetemen. Grezsa István beszédében kiemelte, Udvari István egyedülálló szorgalmával kiemelkedően értékes és változatos örökséget hagyott hátra. Szövegkiadásai, monográfiai, folyóiratcikkei "tartós építőkövei" a nemzetközi és magyar szlavisztikának.


Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a rendezvényen elmondta, az Ukrajnában élő magyarságot sok szál köti a Nyíregyházi Egyetemhez, az intézmény sokat tett a Kárpátaljai Magyar Főiskola létrehozásáért, továbbá sok kárpátaljai fiatal tanult Nyíregyházán. 


Brenzovics László szerint fontos, hogy olyan embereket képezzenek, akik ismerik mindkét ország kultúráját, mert ez erősíti a felek kapcsolatát. 

A Nyíregyházi Egyetem a 2020-ig tartó intézményfejlesztési tervében vállalta a szlavisztika alapszakon belül az ukrán nyelvi szakirányt. A szenátus 2016 novemberi ülésén döntött arról, hogy újraalapítja az Ukrán Nyelv és Kultúra Intézeti Tanszéket. Az intézménynek ezzel több célja van: az ukrán alapszak oktatása, kiegészítő nyelvi kurzusok megtartása, filológiai kutatások és műfordítások készítése, továbbá társadalmi szerepvállalás a magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztésében. 
A tanszék vezetője Stefuca Viktória lesz, aki a kárpátaljai Huszton született, kétnyelvű családban, jelenleg az Ukrán Országos Önkormányzat elnökhelyettese. A képzés akkreditációja néhány hónapon belül várható, a Nyíregyházi Egyetem új tanszékén 2018-ban kezdődik a oktatás.

Kapcsolódó hírek
Meghalt Vajda Mihály
Meghalt Vajda Mihály
Tanszékvezető egyetemi tanár volt Debrecenben.
Szimulációs oktatás a nyíregyházi konferencián
Szimulációs oktatás a nyíregyházi konferencián
Nyitottak a változásokra, a technika fejlődésére.
Hogyan érettségizne a ChatGPT?
Hogyan érettségizne a ChatGPT?
Kutatók éjszakája a Nyíregyházi Egyetemen.
Meseegyetem Nyíregyházán, mert nem lehet megunni
Meseegyetem Nyíregyházán, mert nem lehet megunni
Mindenkit várnak, aki érdeklődik a mese iránt.
Hirdetés
Hirdetés