Hirdetés
Hirdetés

Szakácsként elhelyezkedni a vendéglátásban? Itt az alkalom!

szabolcsihir.hu | 2024. 09. 26. | 14:50:50
XXX
Szakácsként elhelyezkedni a vendéglátásban? Itt az alkalom!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki a vendéglátásban szakácsként képzeli el a jövőjét, nem sokáig kell az állások között keresgélnie. Miért? Mert ez azon szakmák egyike, amely mindig biztos megélhetést garantál a művelőjének.

Sok munkaadó keres szakácsot!

Csak meg kell nézni a hirdetéseket – ilyen a kaposvári szakács munkalehetőségek oldala is, ahol számos ajánlat közül választhatunk. Szakácsnak lenni nemcsak egy munka, sokkal inkább egy hivatás, aminek a célja, hogy ízletes és magas minőségű ételekkel tegye elégedetté a vendégeket, biztosítsa a konyhai műveletek zavartalan működését és a higiéniai előírások maradéktalan betartását.

A munkaadók szinte kapkodnak a jó szakemberek után, hiszen sok esetben ez az általuk működtetett vendéglátóhely alapja. Egy szakmáját tudó szakáccsal és az általa készített finom ételekkel vendégek sokaságát lehet odavonzani. (Ugyanakkor ennek az ellentéte is igaz: ha rossz a konyha, és az ételek, az bizony elriaszthatja a betérőket.)

Milyen általános feladatai vannak egy szakács munkakörben dolgozónak?

Egy szakácsnak nagyon sok feladata van, ezért széles körű ismeretekkel kell rendelkeznie annak, aki boldogulni szeretne ebben a szakmában. A főbb feladatok az alábbiak: 

  • Az ételek előkészítése, megfőzése és tálalása az előre meghatározott menü alapján, közben figyelembe véve az ételek minőségét, ízét és prezentációját.
  • A különböző konyhai eszközök, berendezések, munkaterületek rendeltetésszerű használata, karbantartása, tisztítása.
  • Alapanyagok beszerzése, szakszerű tárolása, megfelelő kezelése és felhasználása.
  • Receptek, új ételek kifejlesztése.
  • A munkafolyamatok hatékonyabbá tétele érdekében együttműködni a munkatársakkal.
  • A higiéniai és az élelmiszerbiztonsági szabályok betartása.

Milyen elvárások vannak egy szakáccsal szemben?

A munkakör betöltéséhez léteznek általános elvárások, ilyen például a legalább középfokú végzettség, az 1-2 év szakmai tapasztalat, a kiváló kommunikációs és együttműködési készség.

Nem árt a kellő szervezőkészség és a munkafolyamatok megtervezésének rutinja sem. 

Fontos a gyorsaság, a hatékonyság és a precíz munkavégzésre való képesség is. Emellett nagy szerepet kap a stressztűrő képesség és a rugalmasság a változó körülményekhez.

A szakács tehát felelős az ételek elkészítéséért, irányítja a konyhai folyamatokat, felel a minőség, a higiénia és az élelmiszerbiztonság előírásainak betartásáért. A munkakör hatékony betöltéséhez a sikeres jelölteknek rendelkezniük kell a fentebb felsorolt képességekkel, készségekkel és tapasztalatokkal.

Milyen az élet hivatásos szakácsként?

A vendéglátásban elhelyezkedők többségét a munkaadók munkaszerződéssel foglalkoztatják a Munka Törvénykönyve alapján. A munkaszerződésben a törvény szerint a munkáltatónak kötelező arról munkaköri leírást adni a munkavállaló számára, ami magában foglalja azon tevékenységek részletes felsorolását, amit a munkavállaló végezni köteles az adott munkakör keretében.

A szakács szakma elismert munkakörnek számít, amit kellőképpen honorálnak is a munkaadók.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés