Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lapcsánka – kolbásszal megbolondítva

| 2016. 07. 08. | 13:47:00
Elő a tárcsákkal, szabad tűzön minden finomabb!
Lapcsánka – kolbásszal megbolondítva
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Enni? Hát azt nagyon szeretünk! A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt! +Recept

Nevezik tócsninak, tócsinak, lapcsánnak, vagy becézve lapcsánkának, de az lényeg ugyanaz: nehéz olyan embert találni kis hazánkban, akinek ne szerepelne a TOP 10-es listáján ez az eredetileg tót étel.

A lapcsánka tiszteletére országszerte, így megyénkben is rendszeresen szerveznek fesztiválokat. Biriben az idei ugyan elmarad az idén, de Nyírcsaholyban nem – augusztusra tervezik a bulit.

És akkor nézzük a hozzávalókat!

Lapcsánka – másként

  • 1 kg krumpli (ha újkrumpliból készítjük, jó nagyokat válasszunk!)
  • 1 tojás (de el is hagyható)
  • liszt (hogy  lágy galuskatésztát kapjunk)
  • só, bors
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 db filézett csirkemell
  • 1 szál füstölt kolbász

 

A krumplit lereszeljük vagy chopperben (mellé dobhatjuk a tisztított fokhagymát, így nem fog megbarnulni) pépesítjük, ezután beleütünk egy nyers tojást (de nyugodtan el is hagyhatjuk, senkinek nem fog hiányozni) sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd fakanállal annyi lisztet keverünk hozzá, hogy lágy galuskatésztát kapjunk. Félretesszük.

Gyorsan felkarikázzuk a kolbászt, kisebb szeletekre vágjuk a csirkemellet (nem klopfoljuk!!), mindkét oldalát megsózzuk.

Egy nagyobb serpenyőben kevés zsírt vagy olajat hevítünk, abba egy-két evőkanál lapcsánka tésztát merünk, kicsit ellapítjuk (még nem fordítjuk meg!!!), majd ráfektetünk egy csirkemell szeletet úgy, hogy ne lógjon le a lapcsánkáról. Erre teszünk még pár vékony karika kolbászt, majd megint merünk rá a tésztából, rsimítjuk. Mikor az egyik oldala megsült, két lapáttal megfordítjuk, és a másik oldalát is pirosra sütjük. Ha kevés lenne a zsiradék, sütés közben pótoljuk. A kisült, töltött lapcsánkát tálra szedjük, és friss salátával kínáljuk. A tetejére tehetünk tejfölt és reszelt sajtot.

Ha nincs otthon elég krumplink, reszelhetünk bele nyers uborkát azzal lazíthatjuk, de a krumplit helyettesíthetjük cukkinivel, azt meg sem kell pucolni.

Aki nem szándékszik az előkészítés közben maga is megfőni a hőségben, ne a konyhában süsse a töltött lapcsánkát, jobban jár, ha a szabadban, tűzön, tárcsán készíti.

Jó étvágyat!

Cseka

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés