Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Recept: kenyérlángos

| 2017. 10. 18. | 12:44:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk! A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Recept: kenyérlángos
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lehetnénk akár olyan büszkék is a kenyérlángosunkra mi, magyarok, mint amilyen büszkék a pizzájukra az olaszok. Ezt is variálhatjuk különböző feltétekkel, az alábbi egy szalonnás változat.

Hozzávalók:

1 db burgonya
2dl víz
1 ek cukor
20 gramm friss élesztő
50 dkg kenyérliszt (BL80)
3 ek napraforgóolaj
só ízlés szerint

A feltéthez:

2 dl tejföl
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
2 db lilahagyma
20 dkg sajt
15 dkg bacon
friss, finomra vágott kapor (elhagyható)

Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Közben 2 dl vízben elkeverünk egy kevés cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni 10-15 perc alatt. Egy nagy tálba öntjük az összetört, megfőtt krumplit, a lisztet, az élesztős vizet, az olajat és a sót. Tésztává gyúrjuk, lefedve egy órán át kelesztjük.

Közben előkészítjük a feltétet. A tejfölt egy kis tálba öntjük, belereszeljük a fokhagymát, sóval, borssal ízesítjük, jól elkeverjük. A hagymákat karikára, vagy kockára vágjuk, a bacont szeleteljük, kis kockákra vágjuk, a sajtot lereszeljük. A friss kaprot finomra vágjuk, vagy a tejfölbe kavarjuk, vagy a tészta tejejére szórjuk.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, tepsibe rakjuk, villával megszurkáljuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel, ráhelyezzük a hagymát és a szalonnát, végül megszórjuk a reszelt sajttal (ezt sütés közben, később is rátehetjük), 200 fokon 25-30 percig sütjük, néyzetekre vágva fogyasztjuk.

A paszabiak kenyérlángosát a település polgármestere, Tajthy Péter kínálta a Sóstói Múzeumfaluban

Jó étvágyat!

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés