Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sütirecept: képviselőfánk

| 2021. 02. 20. | 17:00:00
Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!
Sütirecept: képviselőfánk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hozzávalók:
7,5 dl víz
3 dl étolaj
42 dkg sima liszt
pici só
9 egész tojás

Elkészítése: A vizet, olajat és a pici sót felteszem lábosba forrni. Mikor forr, beleszórom a lisztet – állandó keverés fakanállal, hogy csomómentes legyen, kb. 8-10 percig, lassú lángon. Amikor szépen elválik a tészta az edény falától, már jó. A tésztát átrakom egy nagyobb tálba, s hagyom hűlni. Langyos legyen a tészta, majd egyenként beledolgozom a tojásokat. Én kézi mixerrel, a dagasztóvillákal csináltam, és 8 tojást tettem bele, mert elég nagyok voltak a tojások. A tészta legyen inkább egy picit keményebb, ragacsos lesz egy picit, de ilyennek kell lennie.

Elkészítem a tepsiket: vékonyan bekenem a tepsit olajjal; 5 centiméter átmérőjű poharat belemártok lisztbe, és kijelölöm, hogy a tepsin mekkora fánkokat nyomok ki a habzsákból – így körülbelül egyformák lesznek. Vászon díszítőzsákba tettem egy díszítőcsövet, mehet bele a tészta. A tepsire nyomom a tésztát, csinálok egy kört, a tetejére még egyet, szóval dupla kör lesz – a közepébe is nyomok a tésztából, így szép magasak lesznek a fánkok. Mehet is be az előmelegített sütőbe. 210 fokon légkeverésen sütöm kb. 20 percig, a sütő ajtaját az első 10 percben tilos kinyitni! Mikor már látod, hogy szép színe van a fánknak (kb. 15-20 perc után) leveszem a hőt 100 fokra, és újabb 15 percig már csak szárítom. A sütő aljába teszek egy kis lábosba vizet, mert a gőztöl szebben feljönnek. Mikor megsültek a fánkok, kiveszem, és langyosan, jó éles késsel levágom a „kalapját“.

Ha így készíted, pontosan a recept szerint, biztosan szépen feljönnek. A közepe üres lesz, s mivel kiszárítod, még ha megtöltöd, akkor sem fog a tészta megszáradni még másnapra sem.

Krém:
4 zacskó vaníliás pudigpor
1 liter tej
30 deka kristálycukor
2 csomag vaníliás cukor
5 tojás sárgája
30 deka vaj
30 deka margarin
4 deci Hulala cukrászhab

A pudingokat elkeverem tejjel, s beleöntöm a maradék már forró tejbe, sűrü péppé főzöm, beleöntöm a kristálycukrot, vaníliás cukrot, és kis lángon pár perc alatt a cukor elolvad. Mikor leveszem a tűzhelyről, azonnal belekeverem a tojások sárgaját (ezt így csináld, mert ha még forrás közben rakod bele a sárgaját, könnyen összekaphatja). A pépet hagyom kihűlni, a vajakat mixerrel szétkevertetem, és apránként adagolom hozzá a pudingpépet.

A pufik alját megtöltöm a krémmel. A Hulalát kemény habbá verem, és szintén habzsákba töltöm, a krém tetejére nyomok egy kört. Már csak a fánk “kalapait” kell ráhelyezni ,és készen is vannak a mennyei finom képviselőfánkok.

Ebből az adagból (5-6 centis fánkokból) 57 darab jött ki nekem. 

Jó étvágyot kíván: Császár Eta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés