Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Katalinok eldönthetik, milyen lesz a karácsony

| 2017. 11. 25. | 11:40:00
Idén nincs túl nagy hideg.
A Katalinok eldönthetik, milyen lesz a karácsony
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog.

November 25. Katalin napja. Sok-sok év tapasztalata alapján megfigyelték a régi időkben: ha ezen a napon enyhe, csapadékos az időjárás, akkor karácsonykor nagy valószínűséggel fagyos, hideg idő várható, és fordítva. Ebben az időszakban azért reggel már jó eséllyel mínuszokat mérhetünk, a jóslás inkább a napközbeni értékekre vonatkozik.

Tudományosan ugyan nem lehet alátámasztani ezt a hiedelmet, és komolyan építeni sem érdemes rá, ám a statisztikai adatok azt mutatják, hogy

sokszor előfordul a két nap közötti eltérő időjárás.

Annyi igazság is lehet benne, hogy novemberben még kissé enyhébb az idő, így nagyobb a valószínűsége, hogy eső esik, december végén pedig esélyesebb a havazás, mint az eső. Ha viszont korábban érkezik a téli időjárás, többször előfordul, hogy ( az időjárási rendszerek kialakulásában fellelhető ciklikusságból adódóan) az év vége felé, pár hét múlva megenyhül az idő. A beválási esélyt növeli, hogy míg a Katalin-nap csupán egyetlen nap, addig a karácsonyi időszak három napot ölel fel, így könnyebben fordulhat elő, hogy hihetünk a jövendölésnek. Több év megfigyeléseit elemezve kijelenthető: ha november 25. kopog, akkor többször fordul elő, hogy karácsonykor enyhe lesz az időjárás, mint az, hogy egy esős Katalint havas, télies évvége kövessen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés