Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kocsimosás elnapolva. Porfelhő érkezik Magyarország fölé

| 2021. 02. 20. | 14:44:00
Szaharai homok, skandináv kitérővel.
Kocsimosás elnapolva. Porfelhő érkezik Magyarország fölé
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jelenlegi előrejelzések alapján sáros eső nem várható, de a szálló por okozta légszennyezettséget növelheti a térség fölé érkező szaharai por – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szombaton az MTI megkeresésére.

Pénteken az európai uniós Copernicus Légköri Megfigyelő Szolgálat (CAMS) közölte, hogy ismét nagy mennyiségű szaharai homok érkezik Európa fölé a hét végén. Erre reagálva Csonka Tamás meteorológus az MTI-nek azt írta: Magyarország térsége fölött anticiklon épül ki, amely tartósan meghatározza az időjárást. Ennek nyugati peremén a Nyugat-Európát elérő hidegfront előtt érkezik a szaharai por, amely a következő napokban eléri Skandinávia térségét is.

A hét közepén vagy második felében jelentős hígulás után északi irányból Magyarország fölé is megérkezhet a porfelhő vagy annak maradványa. A Kárpát-medence térségében azonban jelentős csapadék nem várható a következő 5-6 napban, így sáros esőre sem kell számítani. A ködös, rétegfelhővel borított tájakon lehet gyenge szitálás. Az előrejelzések szerint jövő szombaton lehet némi csapadék az ország egy részén egy hidegfronthoz kötődően, ennek mennyisége azonban még bizonytalan.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés