A magyar csodában bízva

2015.04.18. 13:56

A magyar csodában bízva

Egyszer bejött, miért ne sikerülne másodszor is?

Hirdetés

Hirdetés

Ahhoz, hogy "törés" nélkül tovább folytatódhasson a generációváltás, a magyar jégkorong-válogatottnak benn kell maradnia, ám ha minden álomszerűen alakul, akkor még a feljutás sem elképzelhetetlen a krakkói divízió I/A-világbajnokságon - véli Kovács Csaba, a szövetség alelnöke.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese a felkészülés során jól játszott, kétszer is legyőzte a világ élvonalához tartozó osztrákokat, és szoros meccsen kikapott a szlovénoktól, igaz, mindkét riválistól hiányoztak az NHL-es sztárok. A gárda két kanadai születésű játékossal erősödött, a 40 éves Frank Banham még mindig húzóember, ponterős, akárcsak a nála tíz esztendővel fiatalabb Andrew Sarauer, aki az osztrák bajnokság alapszakaszában pontkirály volt. Velük az emberelőny-kihasználás és a korong-elhozatal is jelentős javulhat. 

A felkészülés utolsó pillanatában, a csütörtöki záróedzésen a szintén alapember Bartalis István térdszalag-szakadást szenvedett, s féléves kihagyás vár rá.  Az első számú kapus Rajna Miklós lehet, ő eddig csak második számú hálóőr volt vb-n. Váltótársa, a MOL Liga legjobbjának választott Bálizs Bence szintén remek formában van. Hetényi Zoltán - aki a tavalyi, kojangi vb-n minden meccsen védett - ugyan felgyógyult vírusos agyhártyagyulladásából, ám ebben a szezonban tíz percet leszámítva nem védett mérkőzésen, így most vésztartalék.  

A csapat vasárnap kezd a japánok ellen, akiket az utolsó öt tétmérkőzésen sikerült legyőzni, igaz, szinte kivétel nélkül csak nagy csatában. A második összecsapás még nehezebbnek ígérkezik, az élvonalból kiesett, KHL-es játékosok tömkelegével felálló kazahokat eddig egyetlen egyszer, a 2013-as budapesti vb-n tudta megverni a magyar csapat, előtte mindig simán kikapott. A másik tavalyi kieső, az olasz válogatott igazi "mumus", sorozatban ötször nyertek az egymás elleni párharcban, ebből háromszor tétmeccsen, kétszer pedig Budapesten, feljutásról döntő meccsen.

Az ukránok szintén a feljutásban bíznak, ellenük felemás a mérleg: 2008-ban Szapporóban őket legyőzve jutott fel az elitbe a magyar csapat, ám tavaly, Kojangban még gólt sem sikerült lőni nekik (0-3). A zárónapon a házigazda, tavaly még divízió I/B-s lengyelek következnek. Amint Kovács Csaba is megjegyezte, jó lenne, ha nem az a találkozó döntene a bennmaradásról, hiszen várhatóan 15 ezren szurkolnak majd a házigazdának.

A magyar csapatot várhatóan több ezer szimpatizáns kíséri el Krakkóba.

Hirdetés

Szóljon hozzá!