Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Főhet a fejük a suliban

| 2016. 07. 08. | 18:48:00
Rövidebb lehet a nyári szünet. Hurrá?
Főhet a fejük a suliban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy-két héttel rövidebb lehet a nyári szünet, viszont annyival hosszabb az őszi és a tavaszi. Ez is szerepel a kormány elképzelései között. A részletekről majd az új Nemzeti alaptanterv (NAT) kialakításakor döntenek. "Összességében egyenletesebb eloszlása lenne a szüneteknek, ami a gyerekek terhelését csökkentené" – ezzel indokolja a 2019-re tervezett változást Palkovics László oktatási államtitkár a Magyar Idők pénteki számában megjelent interjúban.

Azzal nincsen semmi baj, hogy a gyerekek egyenletesebb terhelése a cél, hiszen akkor a teljesítménye is kiegyensúlyozottabb. De belegondoltak már a klimatizált irodákban ötletelő döntéshozók ennek hatásaiba?

És ebből csak az egyik, hogy a pedagógus meg fog őrülni, hogy kitalálja, mivel kösse le a gyerekeket a 40 fokos tanteremben, ahol aztán se klíma, se redőny. Egyik kezével a homlokát, másikkal a táblát törölgeti majd a tanár, miközben keltegeti a kókadozó gyerekeket.

Halkan kérdezzük: milyen hatással lesz ez a hazai idegenforgalomra, a szállodai foglalásokra? Mert ezzel az elképzeléssel tíz hétről nyolcra csökken majd az időszak, amikor a gyermekes családokra számíthat a turizmusból élő ágazat. És mi lesz az előszezoni kedvezményekkel? Bebukják az üdülő és szállodatulajdonosok? Nálunk még a június is előszezonnak számít. És legalább ilyenkor a nagycsaládosok is mernek nagyot álmodni, és foglalni.

A munkahelyeken eddig is komoly sakkozások előzték meg, mikor, ki mehet szabadságra, hogy mindenki tudjon pihenni, de a cégnél se álljon meg az élet. Ha két héttel szűkül a mozgástér, majd sorsot húznak? Jóska nyaral idén, Béla pedig jövőre. Vagy csak anya és a gyerekek utaznak, mert apa robotol? Igazán családbarát.

Persze, mi minden helyzetben megtaláljuk a kiskapukat, végső elkeseredésében a dolgozónak még mindig ott a táppénz, pár nap hiányzást pedig a szülő is igazolhat a gyereknek.

Olyat is hallottunk már, hogy a hosszú nyári szünetben nem tud mit kezdeni a szülő a gyerekkel. Mégis mi változik, ha az őszi és a tavaszi szünet lesz hosszabb?

Döntés előtt még van idő minden szempontot mérlegelni. Nem kell kapkodni. Nehogy olyan legyen ez is, mint a vasárnapi boltbezárás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés