Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A húszezresnek nem a tojásait számoljuk

| 2017. 03. 27. | 18:01:00
Miért nem lehet más a színe?
A húszezresnek nem a tojásait számoljuk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pénztáros, piaci árus és vásárló legyen a talpán, aki ma eligazodik a magyar papírpénzek között. Megindító és bosszantó történetek keringenek a világhálón az új húsz- és kétezresről, amelyek úgy hasonlítanak egymáshoz, mint két tojás. Csak a kétezresnek eggyel kevesebb tojása van. Első blikkre azonban ez nem látszik.

Átlagember nem sokat vacakol a pénz elemezgetésével, a színéről ismeri fel az egyes bankókat, nem számolgatja a nullákat a számok után. Réges régen, amikor még papírból volt, zöld volt a tízes, kék a húszas, piros a százas. Sokáig nem is volt több papírpénz, aztán, amikor elkezdett romlani a forint, jött szép sorban egymás után az ötszázas, ezres és ötezres, végül a tízes és a húszas. Aki nem tudott számolni, még az is tudta, melyik-melyik, mert a színéről megismerte.

Valamilyen fondorlatos oknál fogva most valaki kitalálta, hogy ezeknek az új pénzeknek hasonlítaniuk kell egymásra. Értem a logikát, hisz egy család, de azért na. A megtévesztésig? Mert ez okozza a galibát. A pénz színét az ember szemüveg nélkül is látja, a számokat rajta már nem biztos. Ismerősöm nemrég mesélte, 18 ezer forintja bánta, mert valakinek kétezer helyett húszból adott vissza. Egy palacsintaárus a Facebookon osztotta meg bánatát, hogy vendégének ő is húszezerből adott vissza, kétezer helyett. Azt kívánta csak, hogy az illető jó célra fordítsa a talált pénzt.

Mert hát, az meg se forduljon a fejünkben, hogy az így "átverődött" vásárlók közül egy is visszament volna, hogy: "hé, nem hiányzik innen 18 ezer forint?!"

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés