Hirdetés

Óraállítás. Miért nem igen?!

Szabolcsihír

2017.04.19. 12:38

Óraállítás. Miért nem igen?!

Ezt leszavazták.

Hirdetés

Hirdetés

Amikor felmerült, hogy a parlament eltörölheti a téli időszámítást, annyira megörültem, hogy már át sem állítottam otthon az órákat. Azt reméltem, az ország bölcsei, választott honatyáink és -anyáink még karácsony előtt pikk-pakk megszavazzák ezt az egyébként hosszas gondolkodást nem igénylő, igenis elfogadható javaslatot, és nincs többé egy óra ide, egy óra vissza, nincs többé felborult bioritmus, nem kell a vonatoknak, buszoknak egyórákat álldogálniuk, mire megint kettő vagy három lesz.

Nekem ősszel úgy tűnt, a képviselők is hajlanak arra, hogy kivételesen támogassanak egy javaslatot, amely nem a kétharmadból érkezett, hanem jobbikos berkekből (nekem spec teljesen mindegy lett volna, melyik oldalról érkezik a javaslat). Én konkrétan karácsonyi ajándéknak vártam a téli időszámítás eltörlését, és még akkor sem aggódtam, amikor valamelyik portálon nem sokkal később azt olvastam: az unióban nem lehet új időszámítást bevezetni csak úgy, megvan itt a rend.

Na, majd pont Brüsszel fogja megmondani pont nekünk, magyar embereknek, hogy az óránk december 31-én 11-et vagy 12-t mutasson! – gondoltam.

De ami a keddi parlamenti szavazáson történt, az nagyon meglepett. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára azt mondta: „a kormány az ésszerűség és az alapvető gazdaságpolitikai érdekek miatt sem támogatja a javaslatot. Az átállítással ugyanis mintegy 100-120 ezer megawatt energiát lehet megtakarítani. Az átállítás megszüntetése jelentős hatást gyakorolna a közösségi közlekedésre, nehézségeket okozna a vasúti, a közúti és légi járatok menetrendjében.”

Emberek! Hát valami itt nagyon nem stimmel! Ki beszélt itt a nyári időszámítás eltörléséről? Ott vannak a megtakarítások, ott végeztek számításokat! Ha január elsejétől december 31-ig ugyanaz az időzóna, akkor a közösségi közlekedésen mit kell változtatni? A téli – vagyis az eredeti – időszámítás eltörléséről lett volna szó. Amikor háromkor már négy lenne, és ötkor még nem koromsötétben érnénk haza. Kicsit hosszabb, és nem olyan sötét lenne a téli este.

Egyértelmű volt, hogy a politikus nincs képben, de senki nem mondta, hogy” hé, államtitkár úr, össze tetszett keverni a dolgokat”. Nem, nem. Jött egy javaslat. Volt válasz? Volt. Akkor meg elő a kütyüket, urak, nyomjuk a gombokat, haladjunk!

Cs.K.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még