Hirdetés

Mennyit ér Szabolcsban, akinek nincsen semmije?

Szabolcsihír

2018.02.01. 07:44

Mennyit ér Szabolcsban, akinek nincsen semmije?
Lázár János (MTI Fotó: Kovács Attila)

Durvát mondott a miniszter.

Hirdetés

Hirdetés

Rendesen kiverte a biztosítékot Lázár János kancelláriaminiszternek egy hódmezővásárhelyi lakossági fórumon tett kijelentése, miszerint

akinek „reggel hatkor el kell menni, melózni, és mondjuk, Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, ledolgozik reggel hattól délután kettőig, akkor minek akkora kockázatot vállalni?”

Próbálják most utólag magyarázni, hogy nem így gondolta, másként gondolta. A felvétel tanúsága szerint viszont

nagyon is úgy gondolta, mert olyan jelentőségteljes tekintettel nézett körbe a hallgatóságán, mint aki épp most vázolta Einstein relativitáselméletének lényegét, ráadásul úgy, hogy lám, én ezt is tudom.

Hihetőbb lenne a (bele)magyarázat, ha ott, a fórumon hirtelen a szája elé kapja a kezét, jelezve: „jaj, mit is mondok!”. De nem. Ott, kérem, volt egy jelentőségteljes, körbetekintős hatásszünet. Taps, az nem volt.

Hogy közel kétszázezer, jelenleg közmunkából megélni kényszerülő embert sértett vérig, alázott porig, nevezett potenciális tolvajnak a Hódmezővásárhelytől a hazának kikölcsönzött kancelláriaminiszter, az vérlázító, arcpirító, szégyenteljes.

De még csak nem is ennyi embert alázott meg, hanem több százezret, aki munkanélkülisége folytán az elmúlt években kénytelen volt ebben a programban részt venni, a megaláztatásokat szó nélkül elviselni.

Hogy bratyizik a városházán, Hegedűs Lászlót lelacizza, azzal még nincs is baj, bár Lacizni inkább szűkebb körben illik. De megbocsátható, hisz Laci és János (Jani?) bizonyára régről ismerik egymást, és kicsit otthonosan is mozog a miniszter a fórum helyszínén. Mégis.

Támad az embernek olyan érzése ebben a szövegkörnyezetben, hogy egyfajta felsőbbrendűek közötti összetartozás van kettejük esetében, más embercsoportokkal szemben. Azokkal az emberekkel szemben mindenképp, akiket Hegedűs Laci „dolgoztat”. Aki az embereket „úgy megdolgoztatja, hogy lopni már nincs is kedvük”. Magyarul: kihajtja a belüket, hogy a munka végén már eszükbe se jusson lopni.

Havi 60-70 ezerért. Hajmeresztő. Ez lenne a megoldás Lázár-módra? Ez lenne annak az embernek a megoldása, aki magát „szerényen” előretolva próbálja megmagyarázni, miért tartunk mi itt, és miért ő ott? Nagyon beleillik a sorba egy korábbi mondata: „akinek nincs semmije, az annyit is ér”.

A minap meghalt egy gyerek Szabolcs megyében, mert szülei, akik rongyokkal tüzeltek a kályhában, magukra hagyták egy időre. Tűz ütött ki a házban. A szülők valószínűleg nem tudták, hogy tragédiára érnek haza.

Ennek a gyereknek nem volt semmije. Ennyit ért?

Cservenyák Katalin

közmunkaLázár Jánosnyomorszegénység

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Ajánljuk még