Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem vesszük komolyan a parlagfüvet

| 2018. 09. 20. | 20:22:00
Pedig már minden ötödik magyar ember ettől szenved.
Nem vesszük komolyan a parlagfüvet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki még nem allergiás azért, aki már szenved tőle, azért nem nyúl a parlagfűhöz - mással nehéz lenne magyarázni, hogy szépen terjed ez az egyébként nem őshonos gyomnövény hazánkban.

A nyíregyházi piaccsarnokban láttam már árust, aki celofánzacskóban kínálta a szárított parlagfüvet. Hajmeresztő ötletek terjednek a közösségi oldalakon – igyon parlagfűteát(!), aki allergiás rá, meg hogy gyógynövény, csak nem ismerik el (naná, hogy nem!) –, de az nem, hogy kétmillió ember várja az első fagyokat, amikor végre szabadon vehet levegőt.

Hogy kétmillió ember nem szeret közösségbe, utcára menni augusztustól októberig, mert vörös az orra, állandóan zsebkendőre van szüksége, fullad. És arról sem, hogy kétmillió ember tízezreket hagy ott a patikákban a gyógyszerekért. Miközben csak nekünk kellene egy kcsit tekintettel lennünk rájuk.

Az elhanyagolt területeken burjánzó növény fertőzi a gondozott kerteket is.

Nem hiszem el, hogy ne ismernék fel a parlagfüvet a magyar emberek, mert évekig dobálták postaládáinkba a szórólapokat, címoldalom a fotójával, ha álmámból felkeltenek is, tudom a latin nevét.

Nem változott a véleményem, kidobott pénz volt, mert lám, ugyanúgy hagyjuk szaporodni, mint korábban, nem változott semmi. Már úgy értem, nagy összességben. Mert a belvárosi parkok persze rendezettek mindenütt. Ha viszont kicsit távolabb megyünk, máris derékig gázolhatunk a gyomokban gázolunk. A képek a nyíregyházi Hatzel téren készültek, és a közösségi oldalon keringenek, de a Kossuth utca-Keskeny utca sarkán (a 8-as buszmegálló után) lévő parkolóban hasonló fotókat lehetett volna készíteni szeptember 20-án. Ha azok elszórják a magvaikat...

Én, ha parlagfű mellett megyek el, tövestül kihúzom. Nagyobb terület gyomtalanítását, persze nem vállalom, és most, virágjában tulajdonképpen már teljesen mindegy, kihúzom-e vagy sem, a magvait már elszórta.

De mi lenne, ha egyszer összefognánk, és csak a közvetlen környezetünket tisztítanánk meg ettől az utálatos növénytől.

A parlagfű nem gyógy-, hanem gyomnövény. Nagy különbség. Magyar kutatók kimutatták: agy- és vesekárosító.

Lehet fogyasztani, hogyne. Mindent meg lehet enni (a gyilkos galócát is), csak számolni kell a következményekkel. Őszintén! Miért vagyunk fogékonyabban a butaságra?!

Cs.K.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés