Nyíregyházi 21-es: Harsányi Gergely

Szabolcsihír

2018.05.10. 15:15

Nyíregyházi 21-es: Harsányi Gergely
Fotók: magánarchívum, Facebook, Grundfos Tatabánya Kézilabda Club

A legjobb döntés volt őt hívni a válogatottba.

Hirdetés

Hirdetés

Válogatott kézilabdázó, Nyíregyháza egyik fiatal büszkesége, aki profi pályafutását szülővárosában kezdte, ahonnan 1999-ben Pestszentlőrincre került. Tíz szezonban játszott a PLER KC-nál, legjobb eredménye a 2007-es magyar kupában szerzett bronzérem. Innen a Ferencvároshoz szerződött, de pénzügyi nehézségek miatt még 1999 telén távozott Tatabányára. A csapattal 2010-ben harmadik lett a magyar bajnokságban. A magyar válogatott tagjaként 2004-ben részt vett az athéni nyári olimpián, a 2006-os Európa- és a 2009-es világbajnokságon.

1. Mit jelent számodra a kézilabda?
Harsányi Gergely: Egy olyan csapatsport, ami rendkívül látványos, élvezhető és sok mindenre megtanít a pályán kívül is.

2. Nyíregyházán nagyon népszerű ez a sportág. Hogy kerültél kapcsolatba vele?
Harsányi Gergely: Nyolcadikos koromban Rácz Sanyi bácsi megengedte, hogy elmenjek néhány edzésre a csapatához az akkori 9-es iskolában, de a sportággal való mélyebb ismerkedés a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, első osztályos koromtól kezdve Bartha Dénes bácsi útmutatásával, illetve Marosi Zita tanárnő közbenjárásával történt. A nevelőedzőmtől, Bartha Dénes bácsitól tanult szélső-, illetve átlövő cselezést és lövéstechnikákat pályafutásom során mindvégig hasznosítani tudtam, amiért nagyon hálás vagyok.

3. Emlékszel még, ki vitt el először a pályára?
Harsányi Gergely: Édesapám szintén kézilabdázott (ahogy édesanyám is rövid ideig), majd kézilabdaedző volt Mátészalkán és a Nyíregyházi Főiskola csapatánál is. Ő vitt el az első kézilabdaedzésemre.

4. Pályafutásod során 179-szer öltötted magadra a válogatott mezét. Milyen érzés volt?
Harsányi Gergely: Először 2002-ben, 21 éves koromban. Egészen fantasztikus érzés és megtiszteltetés volt ilyen fiatalon olyan nevekkel egy csapatban lenni, mint Szatmári János, Pásztor István, Perez Carlos, Bendó Csaba - hogy csak párat említsek.

5. Milyen volt utoljára játszani a válogatottba?
Harsányi Gergely: A 2017-es világbajnokságon a norvégok ellen léptünk pályára. Bevonulás előtt, a folyosón várakozva a bemutatásra, hallva a nézők tapsviharát, egészen különleges érzés szaladt végig rajtam, kirázott a hideg. Elöntöttek az érzelmek, s abban a pillanatban éreztem, ez lesz az utolsó válogatott mérkőzésem. Így is lett.

6. Nemrég bejelentetted, hogy befejezed az élsportot, és Tatabányától is búcsúzol. Hogyan tovább?
Harsányi Gergely: A családommal ideköltöztünk pár éve, egyelőre biztosan itt fogunk élni. Annyi biztos, hogy a sport területén maradok, a sport fejlesztésének üzleti területén szeretnék tevékenykedni elsősorban. A sportolóknak, szülőknek, kluboknak olyan döntéstámogató rendszerrel szeretnék segíteni, amelyben komoly szerepet kap a pszichológia, személyiségelemzés és a különböző orvosi felmérések, melyek segítségével egy komplexebb képet kapunk a sportolóról, és lehet iránymutatást adni.

7. Mit jelent számodra Tatabánya?
Harsányi Gergely: A második otthonom lett Nyíregyháza után, hiszen 8 és fél éve itt élek, s a két gyermekem is már „ide jött haza”.

Nóri, Zalán, Hanna és Gergő

8. Feleséged, Fekete Nóra is nyíregyházi. Megfordult a fejetekben, hogy visszatértek?
Harsányi Gergely: Moindkettőnk családja Nyíregyházán él, így az évek alatt természetesen megfordult a fejünkben, de végül úgy döntöttünk, hogy egyelőre Tatabányán maradunk.

9. Ha utazás, akkor észak, dél, kelet, vagy nyugat?
Harsányi Gergely: A gyerekekkel eddig a Balatonon, a gergelyiugornyai Tisza-parton, Nyíregyházán és az olasz tengerparton nyaraltunk, most is mindenképpen vizes célpontunk lesz.

10. Rántott hús vagy kertészleves?
Harsányi Gergely: A rántott húst nagyon szeretem, de a levesek is jöhetnek, mert imádom őket.

11. Motor, autó, bicikli vagy tömegközlekedés?
Autó.

12. Mi a legjobb Nyíregyházában?
Harsányi Gergely: Családtagjaink, barátaink, szomszédaink, a gyönyörű belváros, Kertváros, Sóstó, s hogy egy élhető, szép város, ahová mindig jó hazatérni.

13. Mi a legrosszabb?
Harsányi Gergely: Messze van Tatabányától.

14. Milyen eséllyel indul ma egy nyíregyházi fiatal, hogy az élvonalban sportoljon?
Harsányi Gergely: Nyíregyháza mindig is kitűnt az általam ismert városok közül a sportolási lehetőségek tekintetében. Jó eséllyel lehet valakiből remek úszó, kosárlabdázó, kézilabdázó, röplabdázó, vízilabdázó, atléta, tájfutó, triatlonista. Ezek a lehetőségek nem mindenhol adottak.

15. Ha nem a kézilabda, melyik sportágat választottad volna?
Harsányi Gergely: Bár szerettem úszni, kosarazni, triatlonozni, atletizálni, sakkozni, mégis a legjobban a focit szerettem. Szívem szerint azt választottam volna.

16. Hol tart ma a magyar kézilabda?
Harsányi Gergely: Ez az év nem volt olyan sikeres sem klub, sem válogatott szinten, mint a korábbiakban, de még mindig az egyik legkedveltebb hazai sportág, ami, remélem, él az adott lehetőségekkel és a világ élvonalában tudunk maradni.

17. Ki a példaképed?
Harsányi Gergely: Michael Jordan.

18. A csapatsportban, a kézlabdában mi a szép?
Harsányi Gergely: Az, hogy bár egyedül is lehetsz remek teljesítményre képes, a legnagyobb sikereket csakis közösen érhetitek el, egymásra támaszkodva, a nehéz helyzetekben egymást kisegítve és támogatva. Hasonlóan az élethez.

19. Milyen hatással van a csapatsport az egyénre?
Harsányi Gergely: Folyamatosan tanítja, formálja, próbára teszi és neveli.

20. A gyermekeidet - habár még kicsik – próbálod terelni a sport irányába?

Harsányi Gergely: A feleségem profi versenytáncos volt, s a mai napig rendkívül sportos, így természetes, hogy a gyermekeinket is a sport és mozgás szeretetére ösztönözzük és neveljük. Hanna 4 évesen néhány kosáredzés után kijelentette, hogy az nem jó, ahol vannak nála ügyesebbek, de a balettban egyelőre megtalálta a számításait és itthon is remek előadásokat tart. Zalán 1,5 évesen Lionel Messit meghazudtoló módon rúgja a labdát – sajnos jobb lábbal egyelőre. Szóval az utánpótlás feljövőben (felnövőben) van.

21. Sör, bor vagy pálinka?
Harsányi Gergely: Jó a sorrend.

Cservenyák Katalin

kézilabdaNyíregyházi 21-esHarsányi Gergely

Hirdetés

Szóljon hozzá!