Hirdetés

Vérsasnak így még nem örültek a kézivébén

Szabolcsihír

2018.07.08. 22:53

Vérsasnak így még nem örültek a kézivébén
Ez aztán a siker! (Fotók: Kovács Anikó)

Lepattant a magyar Subáról Norvégia. Álló taps a Főnixben a junioroknak.

Hirdetés

Hirdetés

Negyedik mérkőzését is hozta a magyar junior női kézilabda válogatott, méghozzá a felnőtteknél sikert sikerre halmozó Norvégiát verték a mieink elképesztő játékkal, 35–27 arányban július 8-án a debreceni Főnix Csarnokban. Csoportelsők lettünk, jöhet a nyolcaddöntő Szlovéniával!

Már a Montenegró elleni győztes szombati mérkőzésen is nagyszerű volt a hangulat, de vasárnap erre is sikerült rátenni egy lapáttal: mintegy 4 ezren űzték-hajtották a lányokat. Akik köszönték szépen és olyan brilliáns kézilabdát mutattak be, hogy még a sportág sokat megélt rajongói is dörzsölték a szemüket párszor. Háfra Noémi akkorákat villantott átlövésből, hogy kiégett a norvégok szeme, Faluvégi Dorottya és Márton Gréta úgy rohanták le a vikingeket, hogy még a karjukat sem volt idejük felemelni. Az amúgy is remek idegzettel megáldott Klujber Katrin ezen a napon olyan laza maradt a heteseknél (mind a nyolcat bevágta!), mintha otthon, a kertben dobálgatna, ráadásul remek ütemben húzta a labdákat a társakhoz; egyáltalán az egész csapat, Lakatos Ritával, Tóvizi Petrával együtt rettenhetetlen pajzsfalat emelt a norvégok elé. Ha pedig az északiaknak mégis sikerült átjutni, Suba Sára végképp elvette a kedvüket: a balmazújvárosi növendék gyönyörű szörnyetegként falta a magyar kapura leadott lövéseket (valami 50 százalék körüli hatékonyággal védett a teljes meccsen…). „Subi, Subi!”, zengett a Főnixben megszámlálhatatlanul sokszor ezen az estén.

A norvég lányok, ha magasságban és súlyban felül is múlták a mieinket, izomban és futásban nem: a csodálatos magyar játék és a harci dobokkal keveredő féktelen üvöltés érezhetően visszavetetette az önbizalmukat. A balátlövőjük, Ragnhild Valle Dahl tartotta őket életben. Háfráék ebben a félidőben elsősorban az átlövéseket és az ostorcsapásszerű, ellentmondást nem tűrő támadásokat erőltették.

Természetesnek tűnt, hogy a második félidő egyszerűen nem sikerülhet olyan fantasztikusan, mint a 20–13-al zárult első. 

Ehhez képest Lakatosék sokáig nem nagyon engedték közelebb a skandinávokat, pedig a vendégek minden mindegy alapon, egyre keményebben jöttek előrefelé. Ennek eredményeként a második játékrész első harmadában több sistergős bomba utalt talált az olykor kiszolgálatott helyzetbe hozott Subán, míg norvég kollégájának végre sikerült egy-két védést bemutatnia.

De hát micsoda magyar válogatott az, amelyiket a 44. percben is csak négy gólra (24–20) képesek megközelíteni a vikingek!

És akkor volt utoljára ilyen „csekély” a különbség, mert aztán Sárika – akit eszében sem volt lekapnia Golovin Vlagyimir kapitánynak – újra elkezdte egymás után kipiszkálgatni a norvég labdákat, miközben Szabó Kitti új ritmust adva a társaknak szállt be a támadásokba, a beállós Pásztor Noémi pedig kíméletlen döfésekkel talált rést az ellenfél páncélzatán (micsoda passzokat kapott a többiektől módszeres gyilkolászáshoz!). Jót tettek a kapitány cseréi: érthetően lassítani akartuk a játékot a második félidőben, de Háfráék annyira magas fordulatszámon pörögtek, hogy amikor a támadásoknál ötösből hármasba löktük volna vissza a gépet, megtört a ritmus, miközben védekezésben nem szabadott lejjebb adni. Így a második félidő derekától például Lakatos védekezett, Szabó támadt irányítóban, Háfrát a montenegróiak ellen is pazar formát mutató Kácsor Gréta váltotta (az a szinte a földről eleresztett lövés a felső kapufa alá…!), míg a rendkívüli lelki erőt sugárzó Klujber kevés pihenővel nyomta végig. Nem mellesleg Hlogyik Petra két hetest hárított a kapuba beugorva, Lakatos pedig összesen hat gólpasszt osztott ki…

Az utolsó tíz perchez 8 gólos előnnyel érkeztünk el, az 56. minutumtól kezdve pedig a fanatikus publikum állva tapsolta a junior lányokat. Valljuk meg, a tornán idáig veretlen vikingek számára ez az este felért egy vérsasszerű, kegyetlen kivégzéssel. 

A lefújást követő 10–15. percben ezek a 18-20 éves hölgyek már a szurkolói zónában, a csarnokon kívül fotózkodtak a rajongókkal: a Főnix hátsó bejáratánál olyan nyüzsgést tapasztaltunk, mintha legalábbis egy fénykorában lévű Madonna próbált volna lelépni a városból.

Milyen megnyugtató, hogy a mi bájos madonnáinknak még dolguk van, még maradnak! 

RaL

Eredmény:
A csoport, 4. forduló:
Magyarország–Norvégia 35–27 (20–13)

Nyolcaddöntő
16:15 Magyarország–Szlovénia

DebrecenFőnix CsarnokNői junior kézilabda-világbajnokság

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés