Hirdetés

Nagy szigorúság vár a magyarokra Dániában

2020.11.24. 10:25

Nagy szigorúság vár a magyarokra Dániában
Hajrá, magyrarok! (Fotó. mti)

No meg kemény ellenfelek...

Hirdetés

Hirdetés

Kolding városában játssza csoportmérkőzéseit a magyar női kézilabda-válogatott a jövő csütörtökön kezdődő dániai Európa-bajnokságon, amelynek szervezői hétfőn megkapták a kormány engedélyét a torna önálló lebonyolítására. Joy Mogensen kulturális miniszter hétfőn a közösségi oldalán jelentette be, hogy az egészségügyi hatóságok jóváhagyták a december 20-ig tartó kontinensviadal megrendezését azzal a feltétellel, hogy a szervezők és a résztvevők maximálisan betartják a torna koronavírus-protokollját.

A dán szövetség egy hete, a társrendező norvégok visszalépésre óta várta, hogy a kormány és a hatóságok jóváhagyják a torna önálló megrendezését. Dánia korábban egy férfi és három női Európa-, illetve két férfi és két női világbajnokságnak adott otthont önállóan vagy társrendezőként. Koldingban csak az 1999-es és a 2015-ös női világbajnokság során rendeztek mérkőzéseket. A magyar női válogatott még sosem játszott az ország délnyugati részén fekvő kikötővárosban.

A decemberi tornán 16 csapat szerepel, és 47 mérkőzést játszanak. A csoportkörben a magyar válogatott 4-én Horvátországgal, 6-án Szerbiával, 8-án pedig a világbajnok Hollandiával találkozik. A csoportkörben Kolding és Herning is két-két, a középdöntőben pedig egy-egy csoportnak ad otthont, a döntő hétvégét pedig Herningben rendezik.

Dániába érkezés előtt 72 órával minden küldöttség minden tagjának negatív koronavírustesztet kell bemutatnia. Az országba való belépés után a repülőtéren azonnal tesztelik, majd közvetlenül a szállodába viszik őket. A szobakulcsokat útközben kapják meg, a hotelben egyenesen a szobájukba kell menniük, amelyet csak akkor hagyhatnak el, ha megkapják az újabb negatív teszteredményt.

További szabályok:

  • A kézilabdázókat és a stábtagokat a torna során eleinte naponta, majd 72 óránként tesztelik.
  • Ha valaki megfertőződik, karanténban kell maradnia a szállodában, csapata többi tagját szintén elszigetelik, és újra tesztelik.
  • Egy válogatott csak akkor nem folytathatja a szereplését, ha a túlságosan sok pozitív eset miatt nem tud elegendő emberrel kiállni a következő mérkőzésére.
  • A csapatok csak az edzések és a meccsek miatt hagyhatják el a szállodájukat, emellett újságírókkal, szurkolókkal és másokkal nem lehetnek személyes kapcsolatban.
  • A meccsek után a válogatottak nem az öltözőbe mennek, hanem azonnal felszállnak a buszra, és visszatérnek a hotelbe.
  • A mérkőzésekre legfeljebb ötszáz nézőt engednek be, akik a távolságtartás szabályainak figyelembevételével foglalhatnak helyet a lelátókon.
A magyar válogatott kerete:
kapusok:
Szikora Melinda (Siófok), Triffa Ágnes (Vác), Bíró Blanka (FTC), Janurik Kinga (FTC)
jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győr), Lukács Viktória (Győr)
jobbátlövők: Klujber Katrin (Ferencváros), Tomori Zsuzsanna (Siófok)
irányítók: Lakatos Rita (Vác), Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Kovacsics Anikó (Ferencváros)
beállók: Pásztor Noémi (Ferencváros), Tóvizi Petra (Debrecen), Helembai Fanny (Vác)
balátlövők: Háfra Noémi (Ferencváros), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK), Csiszár-Szekeres Klára (Ferencváros)
balszélső: Márton Gréta (Ferencváros), Schatzl Nadine (Ferencváros).
Európa-bajnokság, Németország, Olaszországkézilabda

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés