Hirdetés

A lengyelek visszaállítják a határellenőrzést

MTI

2016.07.03. 17:21

Ferenc pápa és Barack Obama is az országba látogat júliusban.

Hirdetés

Hirdetés

A jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozóra, valamint a július végén esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozóra készülve Lengyelország július 4-én, hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést - emlékeztetett a lengyel határőrség főparancsnoksága.

Varsóban pénteken és szombaton tartják a NATO-csúcstalálkozót, többek között Barack Obama amerikai elnök részvételével. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra Ferenc pápa is ellátogat. A schengeni határellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy a nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését.

Már többször éltek ideiglenes visszaállítással

Lengyelország utoljára a 2012-es európai labdarúgóbajnokság, majd a 2013-ben szervezett varsói klímacsúcs alkalmából élt ezzel a lehetőséggel.

A határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon állítják vissza, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelő-helyeken is. 

Az ellenőrzéseket augusztus 2-ig fogják szúrópróbaszerűen végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőken. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrzőpontokat alkalmaz.
    A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyigazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.

Lengyelországhatárellenőrzés

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés