Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

85 éves lenne Latinovits

| 2016. 09. 09. | 12:41:00
Debrecenben is játszott.
85 éves lenne Latinovits
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Latinovits Zoltán 1931. szeptember 9-én, Budapesten született, saját bevallása szerint nagyapja, Gundel Károly éttermében, „éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött”.

1959-től kezdve egészen haláláig filmezett. 1957-1959 a Debreceni Csokonai Színházban, 1959-1961 Miskolci Nemzeti Színházban, 1961-1962 ismét a Debreceni Csokonai Színházban játszott.

Latinovits Zoltán modern játékstílusát intellektuális szerepértelmezés, az indulatok aprólékos ábrázolása, kivételes ironizáló hajlam jellemezte. Művészi pályáján elsősorban klasszikus hősöket, valamint torz lelkű gonoszokat formált meg kivételes találékonysággal, alázatos, tiszta alakításokkal. Színházi munkáinak sorából kiemelkedik a Rómeó és Júlia címszerepe (Júlia Ruttkai Éva volt), a Játék a kastélyban (Ádám), a Mario és a varázsló (Cipolla), a Tóték (Őrnagy), Az ügynök halála (Willy Loman). Jelentős kései alakítása fűződik a Ványa bácsi című Csehov-darabhoz, amelynek címszerepét játszotta.

Híres filmjei: Szindbád, Csárdáskirálynő, A dunai hajós, Egri csillagok, Egy magyar nábob, Az aranyember, És mégis mozog a föld.

1976. június 4-én a balatonszemesi vasúti átjáróban veszítette életét, máig vitatott, hogy öngyilkossági szándék, vagy véletlen baleset következtében.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés