Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz éve derült ki az, hogy Gyurcsány elkúrta...

| 2016. 09. 17. | 14:04:00
Gyurcsány távozását követelve szétverték az MTV-székházat.
Tíz éve derült ki az, hogy Gyurcsány elkúrta...
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tíz évvel ezelőtt, szeptember 17-én került nyilvánosságra az a felvétel, amely az évtized politikai botrányát robbantotta ki. Gyurcsány Ferenc akkor miniszterelnök, az MSZP elnöke az év májusában Balatonőszödön trágár kifejezésekkel tarkított beszédében ismerte el: hazudtak az ország állapotáról a választóknak.

A felvételt három és fél hónap múlva juttatták el több médiumhoz. Másnap, szeptember 18-án hétfőn szabadult el a pokol. A Gyurcsány távozását követelő tüntetők egy csoportja elfoglalta és megrongálta a Magyar Televízió székházát a Szabadság téren.

A televízió ostromát közel egymillió magyarországi néző látta élőben, a Hír TV-nek köszönhetően.

Sólyom László köztársasági elnök köztörvényes bűncselekményként értékelte a történteket, a parlamenti pártok mindegyike - legalább nyilatkozataikban - elhatárolódtak az erőszakos cselekményektől. Az ellenzék a kormányt, a kormány az ellenzéket vádolta a kialakult helyzetért.

A Gyurcsány Ferenc lemondását követelő tüntetők végül nem érték el a céljukat, mert a politikus ezt csak három évvel később, 2009. március 21-én tette meg, az elvesztett népszavazás után.

A 2006-os események összefoglalója:

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés