Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több ezer új lakás épülhet idén

| 2016. 09. 13. | 14:09:00
Néhány év alatt évi 20-25 ezerre pörög fel a lakásépítés, új építésű lakásokat csak a fővárosban százezren vennének a következő öt évben – derült ki a hétvégi fővárosi lakásvásár sajtótájékoztatóján.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ugrásszerű növekedésre számítanak az új lakások piacán a jövő évtől a szakértők, 2019-re az átadott új lakóingatlanok száma elérheti az évi 20-25 ezret Magyarországon.

A prognózist Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője a hétvégi Lakás 2016 kiállítás és vásár budapesti sajtótájékoztatóján ismertette. Eszerint tavaly összesen 7600 új lakás készült el, az idén országos szinten 10 ezret meghaladó átadás várható. „Az összes lakáspiaci adásvétel száma elérheti a 150 ezret ebben az évben, középtávon a tranzakciók száma beállhat a válság előtti öt év átlagának tekinthető évi 170-190 ezerre” – közölte az elemző.

A fővárosi piac hamarabb robban

Bár az építések felpörgése jövőre várható, a budapesti újlakás-piac már most robbanás alatt van: Az év első nyolc hónapjában 210 új projekt keretében közel 6800 társasházi lakás jelent meg a kínálatban, mindemellett mintegy 40, összesen kb. 7500 lakást tartalmazó beruházás előkészítését jelentették be. Ezek alapján idén a tavalyinál kb. háromszor több, mintegy 3700 társasházi lakás átadása várható a fővárosban. 

Jelentősen nőni fog a magáncélú vásárlás aránya

Földi Tibor, a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia vezérigazgatója elmondta, az új ingatlanok 40-50 százalékát most jellemzően a befektetni szándékozók veszik meg. Ugyanakkor a Cordia és az Ipsos közös felmérése szerint Budapesten és a vidéki nagyvárosokban a következő öt évben csaknem százezren tervezik új építésű lakás vásárlását, 80 százalékuk saját célra.

A vezérigazgató szintén kiemelte, hogy a keresletet élénkítik az alacsony kamatok, az emelkedő jövedelmek, az új lakások általános forgalmi adójának 5 százalékra csökkentése, illetve a csok. Kitért ugyanakkor arra is, hogy az áfacsökkentés a kormányzati döntés alapján négyéves időszakra szól, ami bizonytalanságot okozhat a piacon, ezért még időben rendezni kellene ezt a kérdést.

A Lakás 2016 kiállítás és vásáron a budapesti Millenárison szeptember 16-18. között 1200 négyzetméteren 75 kiállító várja az érdeklődőket.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés