Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Orbán Viktor a brit sajtóban

| 2016. 11. 12. | 13:05:00
Mi jó európaiak vagyunk szerinte.
Orbán Viktor a brit sajtóban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Interjút közöl Orbán Viktor miniszterelnökkel a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap. A lap európai szerkesztője, Peter Foster a magyar kormányfő minapi londoni látogatása idején készítette az interjút, amely szombatra virradóra jelent meg az újság online kiadásában.

Orbán Viktor az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatos kérdésre kifejtette: a republikánus jelölt, Donald Trump győzelme azt jelenti, hogy a realitás áttört az ideológián.

"Filozófiai-ideológiai szinten úgy érezzük, hogy mi itt a nyugati világban 'liberális nem-demokratikus' rendszerben élünk, és ennek vége. Ennek az ideológiának, amely megteremtette a politikai korrektségre alapuló saját nyelvezetét - és ezzel szürke, egyforma megközelítést alakított ki minden kérdéshez - vége van"

– mondta a brit lapnak.

Az újságíró felidézi Orbán Viktor egy korábbi kijelentését, amelyben a kormányfő azt mondta, hogy Trump megválasztása Magyarország és Európa számára is jó lenne. Arra a kérdésre, hogy továbbra is így tartja-e, a miniszterelnök azt mondta, hogy ez az érzése erősebb, mint valaha. Kijelentette: Donald Trump nagyon egyértelműen állást foglalt az illegális migrációval szemben. 

Arra a felvetésre, hogy az EU-vezetők részéről olyan vádak érik, hogy nem tartja magát az Európai Unió értékeihez, Orbán Viktor kijelentette: a kérdés az, hogy miként definiálhatók az európai értékek. 

Ha az európai értékeket szuverén államok szövetségeként határozzák meg, akkor Magyarország igencsak erősíti az Európai Unió értékeit, mivel a törvényesség és a rend európai érték, ez pedig a szuverén államok sajátja, és a nemzetközi kötelezettségek - például a schengeni előírások - teljesítésének előfeltétele. 

"Tehát mi jó európaiak vagyunk, védjük Európát nemcsak az értékek, hanem a realitás szintjén is, amikor a schengeni határokat őrizzük a schengeni szerződésben foglaltaknak megfelelően"

– fogalmazott Orbán Viktor.

A brit EU-tagság megszűnéséről szólva a miniszterelnök kijelentette: a britek számos kérdésben stratégiai partnerek voltak az EU-n belül, így most az unió gyengébb, mint eddig. Magyarország ezt szomorúnak tartja,

"de én úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan van élet az Európai Unión kívül is, és ha egy szuverén nemzet van annyira bátor, hogy meghozza ezt a döntést, akkor mi sok szerencsét kívánunk neki".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés