Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyilkossággal gyanúsítanak egy migránst - a köztévé elhallgatta

| 2016. 12. 05. | 18:57:00
Nagy a felháborodás.
Gyilkossággal gyanúsítanak egy migránst - a köztévé elhallgatta
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Németországban széles körben bírálják az ARD országos köztelevíziót, amiért nem számolt be egy nemi erőszak és gyilkosság gyanúsított fiatalkorú afgán menedékkérő őrizetbe vételéről.

Sorozatgyilkos lehet

A baden-württembergi Freiburgban nevelőszülőknél elhelyezett 17 éves menedékkérőt egy 19 éves helyi egyetemista lány halálával kapcsolatban gyanúsították meg. A holttest még október közepén került elő, és miután november elején az alig 20 kilométerre fekvő Endingennél  történt egy hasonló haláleset, felmerült, hogy fiatal nőkre vadászó sorozatgyilkos jelent meg a térségben, aminek révén az ügy országos figyelmet keltett.

A gyanúsítottat szombaton vették őrizetbe, és míg a ZDF országos köztelevízió és a kereskedelmi csatornák beszámoltak a nyomozás fejleményéről, az ARD esti híradójában nem szerepelt a hír. A szerkesztőséghez már akkor számos panasz érkezett, mire egy közösségi oldalon közölték, hogy azért tekintettek el az eset ismertetésétől, mert nem országos, hanem csak regionális jelentőségű ügynek értékelték, és betartották azt a szabályt, hogy származástól függetlenül fokozottan kell védeni a fiatalkorúakat.

Olaj a tűzre

A szerkesztőségi állásfoglalás olajat öntött a tűzre. Utána már nemcsak nézők, médiafogyasztók bírálták a csatornát, hanem számos szerkesztőség is. Például a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap, amely hétfői kommentárjában kiemelte: kétségtelen, hogy az ügynek van hírértéke, és nem szabad elhallgatni egy gyilkosságot, ha a gyanúsított menekült. Hozzátették, hogy biztosan rosszul jár, aki görcsösen igyekszik elkerülni, hogy elnyerje a +rossz oldal+ tetszését.

Hasonló gondolatot fogalmazott meg a Stern című hírmagazin is, amely szerint az ARD-nél hibáztak, de nem ez a legrosszabb az ügyben, hanem az, hogy "a nap egyik legfontosabb hírének elhallgatásával" akaratlanul is azoknak a malmára hajtják a vizet, akik a közönség szándékos félrevezetésével vádolják a hagyományos médiumokat és a hazug sajtó (Lügenpresse) bélyeget sütik rájuk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés