Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán kiépült a tanúgondozói rendszer

| 2017. 04. 27. | 17:55:00
Évértékelőt tartottak a Nyíregyházi Törvényszéken.
Nyíregyházán kiépült a tanúgondozói rendszer
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Évértékelő összbírói értekezletet tartottak csütörtökön Nyíregyházán. A rendezvényt megelőzően dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Móroczné dr. Simon Angéla, az Országos Bírói Tanács tagja, dr. Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla elnöke és dr. Nyakó Zsuzsanna, a Nyíregyházi Törvényszék elnöke tartott közös sajtótájékoztatót.

Dr. Handó Tünde hangsúlyozta: az a kívánatos, hogy

amikor az ügyfelek a bírósághoz fordulnak, mindenki számára egyértelmű legyen, hogy a bíróságokon rend, nyugalom és biztonság uralkodik.

Az itt dolgozók és az ügyfelek fizikailag is legyenek biztonságban, az ügyek pedig olyan helyre kerüljenek, ahol azt a jogszabályok szerint oldják meg. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy

a bíróságok ne csak szolgalelkűen alkalmazzák az írott jogot, hanem méltányosságot is tudjanak gyakorolni, hiszen a kettő együtt a jog igazi művészete.

Számos statisztikai adattal támasztotta alá, hogy a Nyíregyházi Törvényszék az országos összehasonlításban kitűnő mutatókkal rendelkezik az egy éven belül befejezett ügyek, valamint a két éven túli ügyek csökkentése terén.

Dr. Balla Lajos az ítélőtábla és a törvényszék vonatkozásában elmondta, hogy az ügyek kb. negyedét kapják Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyéből, ahol véleménye szerint jó színvonalú, kiegyensúlyozott ítélkezés folyik.

Évértékelőjében dr. Nyakó Zsuzsanna kitért arra, hogy a törvényszék több ügyet fejezett be, mint ahány érkezett, így a folyamatban lévő ügyek száma csökkent, míg a megalapozottsági mutatóban 7. helyen végzett az országos összesítésben.

Részletesen számot adott az emberi és a tárgyi erőforrás alakulásáról, az utóbbi tekintetében kiemelte, hogy az épületeken végzett beruházásokkal, bútorzat cseréjével nagymértékben javították a már meglévő munkahelyi környezetet.

Kiemelte az átlátható bírósági működés területén elért eredményeket, így szót ejtett az integritási szabályzat jelentőségéről, a törvényszék és a média kitűnő kapcsolatáról, a külső és a belső kommunikáció fontosságáról.

Ismertette a bíróságnak az ügyfelek érdekében tett erőfeszítéseit. Elmondta, hogy folyamatban van az elektronikus időpont foglalási rendszer kialakítása.

Az ügyfelek a bíróság honlapján megfelelően tájékozódhatnak az őket érintő jogszabályváltozásokról, iratmintákat tölthetnek le, tájékoztató anyagokat érhetnek el. Kiépült a tanúgondozói rendszer is, és a bíróságok nyíregyházi épületeiben nyílt wifi hálózat áll az ügyfelek rendelkezésére. Az eddig beszerzett ügyfél elégedettség mérési adatok alapján az ügyfelek „kiváló – jó és megfelelő” minősítéssel értékelték bíróságainkat.

Dr. Balla Lajos  a dicséret hangján szólt a megye bíráihoz. Hangsúlyozta, hogy az általuk felülbírált ügyekben minimális a hatályon kívül helyezés, holott a régió sajátosságaiból is eredően bonyolult megítélésű szervezett bűnözés körébe tartozó ügyeket terjesztenek fel.                                              

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés