Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Választás: hétfőtől kézbesítik az értesítőket

| 2018. 02. 11. | 11:03:00
Figyelmesen olvassa el!
Választás: hétfőtől kézbesítik az értesítőket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hétfőn kezdik kézbesíteni a 7,9 millió választópolgárnak az áprilisi országgyűlési választásról szóló értesítőt.

A Nemzeti Választási Iroda névre szóló küldeményében az országgyűlési választás kitűzéséről, és arról tájékoztatja a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Az értesítők nyomtatása a február 9-i névjegyzéki állapotnak megfelelően pénteken kezdődött meg, azok kiküldésével az iroda a Magyar Postát bízta meg.

A 7,9 millió választópolgárnak legkésőbb február 19-éig postázzák az értesítőt a lakcímükre arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, akkor a jegyzőnél (a helyi választási iroda vezetőjénél) jelezheti, aki ekkor új értesítőt állít ki.
Az értesítő a választópolgár személyes adatai közül csak a nevet, születési nevet, születési időt és a lakcímét tartalmazza.

Azok, akik korábban már regisztráltak nemzetiségi választópolgárként az országgyűlési választásra, ezt az információt is megtalálják az értesítőjükön.
Az értesítő tartalmazza továbbá a szavazás helyét, idejét, és azt, hogy a választópolgár melyik választókerületben, településen gyakorolhatja választójogát.

Kevesebb a szavazókör

Ez azért fontos, mert a 2014-es voksoláshoz képest - amikor 10 382 szavazókör állt a választók rendelkezésére -, az idén már csak 10 286 szavazókör lesz, vagyis sokan lesznek olyanok, akik nem a megszokott szavazókörükben voksolnak.
A jelölteknek a választási irodák által kiadott ajánlásgyűjtő íveken kell az induláshoz szükséges támogató aláírásokat összegyűjteniük.

Azoknak, akik még nem nagykorúak, de az április 8-ai választásig betöltik 18. életévüket, ugyancsak most kell megkapniuk az értesítőt.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés