Ne lepődjön meg, ha zöld borítékot kap! Utazik!

MTI

2018.04.08. 09:52

Ne lepődjön meg, ha zöld borítékot kap! Utazik!
Illusztráció MTI, Fotó: Varga György

És le is kell zárni.

Hirdetés

Hirdetés

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán - összesen mintegy 200 ezren - zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a szavazólapjukat. Nagyon fontos, hogy a borítékot - mivel az "utazni fog" a választópolgár lakóhelye szerinti választókerületbe - lezárják.

A szavazatszámláló bizottság az átjelentkezett választópolgár esetében a névjegyzék alapján megállapítja, melyik egyéni választókerület szavazólapját kaphatja meg a párt- vagy nemzetiségi lista mellett. A bizottságnak zöld borítékot kell adnia az átjelentkezett választópolgárnak (fehéret a szavazókör területén lakcímmel rendelkező választók kapnak).

A zöld borítékon annak az egyéni választókerületnek a neve szerepel, amelynek a választó az egyéni képviselőjére szavaz.

Ha a szavazatszámláló bizottság tévedésből egy másik választókerület borítékját adja a választópolgárnak, akkor az a szavazat gyakorlatilag elvész. A szavazatot ugyanis a borítékon szereplő választókerület szavazatszámláló bizottsága bontja fel, és ha ott derül ki a tévedés, akkor már - részben a voks titkosságának megszűnése miatt - nincs mód a szavazat "utaztatására" a megfelelő választókerületbe.

Az átjelentkező választópolgárnak a szavazólapokat tartalmazó borítékot leragasztva kell az urnába dobnia.

A szavazatok összeszámlálásakor a bizottság kiválogatja az urnákból a zöld borítékokat, megszámlálják és szállítóborítékba vagy dobozba teszik, feltüntetve rajta a megyét, a választókerület számát és a település nevét.

A zöld borítékokat tilos felbontani, a Nemzeti Választási Irodába viszik őket, ahol szétválogatják a 106 egyéni választókerület szerint. A voksok ezután - a külképviseleteken leadott szavazatokkal együtt - kerülnek el a szombaton a "cél-választókerület" kijelölt szavazatszámláló bizottságához, ahol azokat "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálják meg a szavazatokat.

Szóljon hozzá!

Hirdetés