Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyíregyházán is tüntettek vasárnap

| 2018. 04. 22. | 22:37:00
Ne vegyék át a mandátumot az ellenzéki képviselők! - javasolja a Jobbik.
Nyíregyházán is tüntettek vasárnap
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ahogy arra a szombati, fővárosi tüntetésen tett bejelentés után számítani lehetett, vasárnap délután Nyíregyházán is demonstrációt tartottak. De nem civilek szervezték, hanem a Jobbik. Ahogy lapunk érdeklődésére elmondták, a civilek nem mozgolódtak, így kezükbe vették az irányítást.

A Kossuth téren tüntetni Nyíregyházán meglehetősen kényelmes, hiszen rengeteg ülőhely van a padokon, és már a teraszok is megnyitottak.

A tüntetésen résztvevők többsége így kényelmesen, mondhatnánk, páholyból demonstrált, fagylaltot nyalt vagy hideg üdítőt kortyolt. Így aztán nehéz is volt megsaccolni, hányan vannak a valódi tüntetők, és hányan az érdeklődők. Kezdéskor lehettek vagy százan, a végére a becslések szerint már lehettek 250-300-an.

Láttunk a résztvevők között MSZP-seket is, a kemény magot azonban a Jobbik adta, a többi érdeklődő. Két transzparensre futotta ezen a tüntetésen, az egyikre tollal azt írták, „2018. április 8. a demokrácia halála", a másik egy jobb kivitelű volt, rajta hosszabb szöveg, a alaptörvényt bírálta. 3-4 zászló lengett, köztük egy jobbikos, az egyik trikolor rúdjára pedig fekete szalagot kötött a vivője.

Három szónok volt: egy civil, utána két jobbikos.

Elsőként Gál Róbert szólalt fel, ahogy magát aposztrofálta, az alkotmányos ellenállás aktivistája. Nem túl lelkesítő beszédet tartott az alkotmányról, az alaptörvényről, arról, hogyan lett az alkotmánynak abból a mondatából, mely úgy kezdődött, hogy „minden hatalom a népé”, 2011-ben, Orbán alatt „minden hatalom forrása a nép”. Szerinte ez vezetett oda, hogy a népnek semmi beleszólása nincs már a törvénykezésbe, csak négyévente van rá szükség, amikor elmegy szavazni.

Az őt követő Adorján Béla, a Jobbik Magyarország Mozgalom megyei elnöke, a párt megyei közgyűlési frakciójának vezetőjének köszönésére, „Adj Isten!” a jobbikos mag válaszolt: „Szebb jövőt!” Arra kérte a résztvevőket, szavalják el együtt a Himnuszt papír nélkül. Emlékeztetve arra, hogy Orbán Viktornak ez nem ment fejből, mert ő felolvasta a nemzeti imát. A közönségnek nem kellett silabusz, ezért a szónok úgy fogalmazott” ti magyarabbak vagytok mint Orbán Viktor, ezért én őt ma csak vajdának fogom szólítani.”

 

Orbánék szerinte sörért, felesekért, ezer forintokért hozták össze a 2 millió szavazatot, miközben az ellenzék 2,6 millió voksot kapott.

"Nem demokrácia, hanem rabszolgatartás van"

- utalt a cigányság kiszolgáltatott helyzetére is. Az elszakított területen élőkkel kapcsolatban azt mondta: Orbán Viktor a Kárpátalján élőket odadobta Porosenkónak, mert bizony feljegyezték azoknak a nevét, akik a választás napján jöttek át a határon. „Vajon meg fogja őket védeni Orbán Porosenkótól?” tette fel a kérdést a szónok, aki szerint „azonnali határrevízióra van szükség. Ha visszatérnek az anyaországhoz, akkor szavazzanak Magyarországon, de akkor szavazzanak!” – fogalmazott.

Üzente a Fidesz-KDNP-nek, hogy

ne stadionokat építsenek, hanem segítsék megélhetéshez az embereket. Szerinte a nyíregyháziak örökváltságát, amire méltán lehetnek büszkék, lemészárolták – Mészáros Lőrincekkel.

Erre már fújolt a közönség, és nem sokkal később jött az „Orbán takarodj!” is. Adorján szerint nem volt tisztességes a választás, ezért

kedden több mint 10 ezer szavazathamisítással elkövetett választási csalás miatt feljelentést tett.

Szerinte

"az ellenzéki képviselők ne vegyék át a mandátumukat, a többiek maradjanak bent, zárják rájuk az ajtót, addig, míg éhen nem halnak. Csak így térnek észhez”

– szögezte le.

Adorján Béla és Gyüre Csaba

„Petőfiék kaszát egyenesítettek, ti húzzatok cipőt, és addig tüntessetek, míg Orbán el nem takarodik” – buzdította hallgatóságát, így folytatva: „Ez nem lehet Orbánisztán”.

A tüntetés moderátora, Gyüre Csaba ügyvéd, aki 2010-2014 között a Jobbik országgyűlési képviselője is volt, egy előbb meg nem nevezett párt 1989-es programját olvasta fel, majd elárulta, hogy az akkori Fideszé volt. Erre már erőteljesebben szólt a Fúj, Fidesz!, majd rögtön utána az Orbán takarodj.

Gyüre Csaba szerint ma ismét egypártrendszer van Magyarországon, ami nem lehet véletlen: "Orbán Viktor az egypártrendszerben szocializálódott, abban nőtt fel, abban a rendszerben tanult. Ami ma történik, az egypárti diktatúra."

Van-e esélye, jövője ebben a mai fiataloknak? – tette fel a kérdést, majd válaszolt: egy szűk rétegnek, Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor, Lázár János gyerekeinek, unokáinak igen.

S hogy milyen esélyük van a szabolcsi gyerekeknek? - kérdezte. Mehetnek Londonba takarítani vagy mosogatni, vagy Németországba, húsüzembe, csontozni. Több mint 500 ezren hagyták már el az országot, akik, ha maradnak, a nyugdíjat tudnák kitermelni. Szerinte, „amiben a rendszerváltáskor hittünk, hogy lesz jövője a gyermekeinknek, unokáinknak, elvették tőlünk.”

Szólt arról is, hogy több volt itt az elszámoltatási biztos, mint ahány embert elszámoltattak, egyébként szerinte Orbán Viktorral kellene kezdeni az elszámoltatást. Említette az állami földek privatizációjáról, amelyhez, mint mondta, az SZDSZ sem mert hozzányúlni, Orbánék viszont fideszes kiskirályoknak adták oda a földeket. Azt is elmondta, senki nem akar félelemben élni, ezért meg kell szabadulni attól a politikai erőtől, amelyik ezt gerjeszti.

Közokirat-hamistás, az öregek otthonában, a templomokban a papok kampányoltak a Fidesznek, a közmunkásokat azzal riogatták, hogy hétfőn már nem is kell mennie dolgozni annak, aki nem a Fideszre adta a voksát, a cigányság pedig láncszavazással segítette győzelemre, a nyugdíjjal megvették a határon túliak szavazatait, akik közül soknak talán magyar felmenői sem voltak - sorolta, szerinte hogyan nyerte a választást a Fidesz-KDNP.

A szónok elmondta ugyanakkor azt is: szégyelli magát 2004. december 5-ért, amikor Gyurcsány Ferenc  gyűlöletet keltett a határon túli és inneni magyarok között. Ám, mint fogalmazott Orbán Viktor sem különbözik tőle, ő is gyűlöletet keltett magyar és magyar között. Miközben, mint fogalmazott, egy nemzet vagyunk, Isten nekünk adta a Kárpát-medencét.

A közmédiával kapcsolatban az a véleménye: az egypártrendszerben nem volt annyira alárendeltje a hatalomnak, mint ma. Az ott dolgozókat – egy külföldi lapnak név nélkül nyilatkozó újságírók szerint - karaktergyilkosságokra uszították, még a szavakat is leírták nekik, amelyeket használniuk kellett az egyes személyekkel szemben.

„Stop Soros”, „Stop Brüsszel”, „Stop ENSZ” – már mindenütt megálltunk, mert mindenütt stoptábla volt – szólt a szónok, aki szerint a Fidesz az időt is megállítaná, sőt, visszatekerné a szocializmusba.

„Ha összefogunk, el tudjuk söpörni a sötét hatalmakat, az Orbán Viktorokat, a Mészáros Lőrinceket” – mondta Gyüre Csaba, aki azt is megkérdezte: vajon miért ér fele annyit a szabolcsiak munkája. Remélni lehetett, hogy ez változik, amikor vásárosnaményi volt a munkaügyi államtitkár, kisvárdai a fejlesztési miniszter. De mit kaptunk? Stadiont és migrációt.

„Döbbenet, hogy meg tudtak téveszteni embereket. A legegyszerűbb üzeneteket verték a fejükbe" – látszik, mekkora a média hatalma.

Miközben elkaszálta a Jobbik béruniós javaslatát, Orbán Viktor azzal buzdította magyarországi befektetésre az izraeli tőkéseket, hogy itt a legolcsóbbak a munkabérek és a legrugalmasabb a Munka Törvénykönyve, amely inkább szolgálja a munkáltatók érdekét.

Két adattal is szolgált a jobbikos politikus: miközben a kormánypropaganda szerint csökkent, a valóságban nőtt az államadósság: 2010-ben 21 ezer milliárd forint volt, 2018-ban 27 ezer milliárd.

Élni és élni hagyni – ezért kellene tennie minden kormánynak, de Gyüre Csaba úgy látja, Orbánék gondolata szerint itt éljen egyedül a Fidesz, a többi takarodjon el az országból.

Mi vagyunk a többség! Mutassuk meg, hogy nem félünk, bízunk a gyermekeink jövőjében – zárta gondolatait a szónok. A tüntetés a Szózat majd a Székely himnusz eléneklésével ért véget.

A demonstráción rendbontás nem volt. És volt, aki elkésett, mert azt hitte, még este nyolcig ráér eljönni. Hazafelé tartó tudósítónktól kérdezte, hová lettek a demonstrálók.

Cs. K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés