Orbán Viktor, ahogy egy kivételes elme látja

Szabolcsihír

2018.04.07. 11:18

Orbán Viktor, ahogy egy kivételes elme látja
Tölgyessy Péter az SZDSZ-ben és a Fideszben is politizált (Fotó: 444, Botos Tamás)

„A Fidesznek szuverenitása megőrzése érdekében saját gazdasági- és médiaháttérre van szüksége.”

Hirdetés

Hirdetés

Orbán Viktor tapasztalása szerint a kultúrharcos, táborelvű magyar politikában alig számít valamit a tárgyi igazság. A nyers erő a meghatározó. A régi elitek ellenében, azok befolyásának megtörése nélkül lehetetlen tartósan sikeres új politikába kezdeni. A Fidesznek szuverenitása megőrzése érdekében saját gazdasági- és médiaháttérre van szüksége. Az elitváltás lefolyását ezen elképzelés szerint nem lehet a szerves folyamatokra bízni, arra nincs idő. A baloldali elit is eredetileg a történelmi magyar vezető réteg brutális elsöprésével, előbb államosítások és kitelepítések, majd végül zavaros privatizációs eljárások útján szerezte meg a jelenlegi társadalmi pozícióját. Ezért a miniszterelnök feltevése szerint a Fidesz sem habozhat átlépni a jogállami szabályokon – mondja a 444-nek adott nagyinterjújában Tölgyessy Péter. 

Az SZDSZ, majd a Fidesz országgyűlési képviselőjeként is politizáló szaktekintély sokféle megközelítésből magyarázza az Orbán-rendszer mechanikáját.

– Az új elit megteremtése egyedül a régi irányadó csoportok és szükség szerint a külföldi tulajdonosok kiszorításával, valamint az európai uniós és a magyar költségvetési pénzek megfelelő helyre irányításával érhető el. Amennyiben ezt az összes kívülálló is elfogadhatatlan korrupciónak látja, az elérendő cél utóbb majd szentesíti az eszközt – a kormányfő hite szerint. Ebben a logikában a rendszerszintű korrupció nem más, mint a nemzeti érzelmű új elit megteremtésének legfontosabb metódusa. Amely nélkül a Fidesz-hatalom tartós berendezkedése, a nemzetmentő végső célok elérése nem megalapozható. Csakhogy a kiválasztás korrupciós kontraszelekciója jelentékeny részben eleve kizárja az új vezetőcsoport valóságos nemzetközi versenyképességét, és legalább egy generáció idejére teljességgel aláaknázza legitimitását, állampolgári elfogadását – folytatódik az előbb gondolatmenet. 

Tölgyessy Péter szerint a migránskérdés főnyeremény volt a kormány számára, de a választásra kifulladni látszik a téma. De a remek cikkben szó van arról is, hogy Orbán Viktor 1989-ben átélte, milyen egy rendszer hirtelen megrendülése, és az aprócska ellenzék felülkerekedése, ezt pedig minden áron el akarja kerülni. A politológus úgy látja, a hazugság- és gyűlöletáradatban az egész közvélemény elbutult.

Orbán ViktorTölgyessy Péter

Szóljon hozzá!

Hirdetés