Hirdetés

Elfogadták a Sargentini-jelentést Brüsszelben. Ez vár a magyarokra!

2018.06.25. 15:49

Elfogadták a Sargentini-jelentést Brüsszelben. Ez vár a magyarokra!
Judith Sargentini, az Orbán-kormány legnagyobb ellenfele Brüsszelben (Fotó: EPA

Szijjártó szerint Magyarország akkor sem fogad be egy illegális migránst sem.

Hirdetés

Elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést hétfőn az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE), e szerint az országban fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása.

A szavazáson 56 képviselő vett részt: 37-en támogatták a számos ponton módosított tervezetet, 19-en ellene voksoltak, senki nem tartózkodott. A Fidesz-KDNP-s politikusok önálló módosító indítványainak nagy többségét elvetette a szakbizottság.

A Judith Sargentini zöldpárti jelentéstevő által összeállított dokumentum ezután várhatóan ősszel kerül a plenáris ülés elé.

A magyarok a lengyelekre számíthatnak

A következő lépés az Európa Parlament szavazása lesz, erre várhatóan szeptemberben kerül sor. A jelen lévő képviselők kétharmadának, avagy az összes legalább felének kell igennel szavazni - az elfogadáshoz pedig kell az Európai Néppárt, a Fidesz európai frakciójának igen szavazata is, ami kétséges, a Néppárton belül vannak a Sargetini-jelentés ellenzői és támogatói is. De ha el is fogadja a parlament a jelentést, utána a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács is el kell fogadja a kezdeményezést, ott pedig négyötödös egyetértés kell, a tényleges szankciókhoz pedig egyhangú döntés kell már, aminek létrejötte nem valószínű, mert lengyelek és magyarok bevédik egymást ebben az ügyben.

Bosszú az április választási eredményekért?

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője azt mondta, ez egy koncepciós per, egy bosszú, amiért a Fidesz újra nyert. Gál szerint az reménykeltő, hogy a baloldali többségű LIBE-ben nem kapta meg a kétharmadot a jelentés. 

Koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben, és ezt most egy politikai ítélettel zárták le. Természetesen kitartunk az illegális migrációval szembeni politikánk mellett, és nem fogjuk engedni, hogy egyetlenegy illegális bevándorló is betegye a lábát Magyarországra

- mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Európai Uniómigráció

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés