Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Leégett a nagydobronyi református imaház

| 2018. 07. 18. | 13:51:00
A többségében magyarok lakta településen gyújtogatásra gyanakszanak.
Leégett a nagydobronyi református imaház
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Lángra kapott és leégett július 15-én a hajnali órákban a közösség református imaháza és óvodája a kárpátaljai, magyar többségű Nagydobrony déli, romák lakta telepén - írja a Mérce.

A lángok vasárnap hajnali 2-2.30 között pusztították el az épületeket, majd átterjedtek a szomszédos lakóházra is, amelyet megrongáltak, de személyi sérülés nem történt. Kolozsy András, Nagydobrony református lelkésze az egyházközség Facebook-oldalán közölte: a tűz kiindulási pontja az imaház melletti fáskamra volt, ahol semmiféle elektromos, vagy más berendezés nem okozhatott tüzet, így szinte bizonyos, hogy szándékos gyújtogatás történt.

A cikk kitér arra is, hogy a telep lakói egy közelben parkoló személyautóra lettek figyelmesek, ezután vették észre a lángokat, de akkorra az autó már eltűnt.

Kolozsy bejegyzésében mindenkit arra kért, imádkozzanak az imaház, az óvoda és a megsérült családi ház újjáépítéséért. Később az egyházközség honlapjára újabb fotók kerültek fel a lángoló épületekről, illetve ott is megerősítették a szándékos gyújtogatás tényét.

A lelkész rendőrségi feljelentést tett, az ukrán hatóságok ismeretlen tettes ellen megkezdték a nyomozást.

A Magyar Református Szeretetszolgálat gyüjtést rendezett a nagydobronyi imaház és óvoda felépítésére és a helyiek segélyezésére. A felújítási munkálatokat a 1358-as vonal tárcsázásával vagy a Református Szeretetszolgálat honlapján keresztül online adományozással lehet támogatni.
http://jobbadni.hu

A gyújtogatásnak helyi beszámolók szerint köze lehet egy ukrán neonácik által elkövetett korábbi kegyetlen gyilkossághoz, mely során Lembergben vertek agyon egy 24 éves magyar romát, Pap Dávidot egy a táborukat ért támadás során.

A két eset között összefüggést gyanítanak, mert a lelkész szerint a déli telep lakói az elmúlt napokban ugyancsak kaptak fenyegetéseket, ahol ezt a gyilkosságot emlegették, így legalábbis feltételezhető hogy a nácik csaptak le újra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés