Az olaszok Orbán Viktorra várnak

2018.08.24. 13:28

Az olaszok Orbán Viktorra várnak
Nincs megállás, folyamatosan érkeznek a migránsok Itáliába (Fotó: thelocal.it)

A olasz belügyminiszter a napokban egyeztet a magyar kormányfővel.

Hirdetés

Hirdetés

Az olasz belügyminiszter Milánóban fog egyeztetni a magyar miniszterelnökkel. Matteo Salvini, a kormánypárti Liga vezetője a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva azt mondta, az Európába tartó illegális bevándorlókat vissza kell tudni szállítani, ennek megoldását Orbán Viktorral közösen tanulmányozzák. Az olasz politikus ezért a következő napokban személyesen fog találkozni a magyar miniszterelnökkel Milánóban.

Salvini az MTI által is idézett cikk szerint a szicíliai Catania kikötőjében partraszállásra váró bevándorlókról azt mondta, nem ejtették túszul ezeket az embereket.

"Az olaszok túszai a migránsoknak és Európának túl régóta, de ezzel a kormánnyal nem lesznek tovább, véget ér egy korszak."

Szerinte a római kormányt "irritálja", hogy az EU többszörös felszólításra sem talál megoldást a helyzetre, vagyis nem osztja szét az érkezőket a tagllamok között. Salvini kiemelte, hogy korábban az EU 35 ezer menedékkérő áthelyezését ígérte a római kormánynak, ehhez képest eddig 12 ezer embert vettek át.

Salvini azt üzente,

az EU "elfelejtheti", hogy a következő uniós költségvetési csomagot a tagállamok egyhangúlag elfogadják.

Mint mondta, "a nem-kormányzati szervezetekkel (NGO) szemben sikerrel felléptünk, most az EU-t kell kényszerítenünk, hogy vállalja a rá eső részt". Olaszország évi 6 milliárd eurót fizet be a közös európai kasszákba, de "ezért cserébe csak problémáink vannak a halászat, mezőgazdaság, idegenforgalom, kereskedelem, bankok terén".

Salvini úgy véli, jelenleg "nem szállíthatjuk vissza a migránsokat, de az egyezményeket és konvenciókat meg lehet változtatni".

Hirdetés

Szóljon hozzá!