Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A külügy fideszes erős embere szerint gördülékeny volt a török átmenet

| 2018. 10. 08. | 21:17:00
Végül is az volt: a Wikipédiát blokkoló Erdoğanék ezreket vettek őrizetbe gond nélkül.
A külügy fideszes erős embere szerint gördülékeny volt a török átmenet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Törökország a közel-keleti stabilitás kulcsfontosságú tényezője, ezért az ország nagy sikere az elnöki rendszer bevezetéséről döntő 2017. áprilisi népszavazás, ugyanis azt követően az új rendszerre való áttérés gördülékenyen ment végbe – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban október 8-án.

Németh az Európa Tanács (ET) egy hetes Parlamenti Közgyűlése ülésének első napján elhangzott felszólalásáról az MTI-t telefonon tájékoztatva hangsúlyozta, noha a törökországi referendum és annak eredménye a jogállamiság törökországi helyzetével kapcsolatban nem teszi zárójelbe a fenntartásokat, maga a szavazás elvitathatatlanul demokratikus sikernek tekintendő.

Mint kijelentette, Törökország stabilitásának szempontjából kulcsfontosságú, hogy az Európa Tanács milyen módon, milyen eszközökkel segíti az ország demokratizálódási folyamatát. 

Nincs helye a kritikának

A Németh Zsolt által emlegetett népszavazás eredményeként Erdoğan a korábbinál is nagyobb hatalommal kormányoz. Tíz nappal az április 16-i népszavazás után 3224 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban azzal a váddal, hogy közük van az Erdoğan által a 2016. júliusi puccskísérlet felelősének tartott Fethullah Gülen hitszónokhoz. Közülük 1013-at vettek aznap őrizetbe.

Három nappal később, 2017. április 29-én Törökországban blokkolták a Wikipédiát, mert az elnök cikke kritikát tartalmazott. Ugyanezen a napon újabb 1628 embert vettek őrizetbe az országban.

A török belügyi tárca adatai szerint 2016. július 15. és 2017. április eleje között 113 260 embert vettek őrizetbe az országban „a puccskísérlet miatt”. Az Erdoğan-adminisztráció azokat is eljárás alá vonta és letartóztatta,

akik az interneten hozzászólásaikban megsértették az ország vezetőit, de a bebörtönzéshez elég volt az is, ha valaki nyilvánosan kifejezte ellenérzéseit Erdoğan ellen.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés