Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Felfüggesztették Gruevszki mentelmi jogát

| 2018. 11. 27. | 20:52:00
A macedón parlament kedden szavazott erről.
Felfüggesztették Gruevszki mentelmi jogát
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A macedón parlament kedden felfüggesztette Nikola Gruevszki volt miniszterelnök, parlamenti képviselő mentelmi jogát, a politikus párttársai nem vettek részt a voksoláson. A 120 tagú törvényhozás 62 képviselője szavazta meg Gruevszki mentességének visszavonását.

A hónap elején a parlament nem szavazta meg a politikus parlamenti képviselői mandátumának a visszavonását.

A macedón törvények szerint amennyiben valakit öt vagy annál több évig terjedő börtönbüntetésre ítélnek, akkor automatikusan megszűnik a megbízatása, minden más esetben a törvényhozásnak kell szavaznia a politikus státusáról. Gruevszkit két évre ítélték hivatali visszaélés miatt.

Kedd délelőtt a parlament illetékes bizottsága egyhangúlag fogadta el az erről szóló javaslatot, mivel a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) politikusai nem vettek részt az ülésen.

Gruevszkit - aki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke - májusban ítélték két év letöltendő börtönbüntetésre hivatali visszaélés miatt.

A bíróság azért találta bűnösnek, mert miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára.

Az ügyészség több eljárást is indított ellene egyebek mellett hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel, illegális pártfinanszírozás, pénzmosás és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás miatt.

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés