Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kínából rendelte a hatóanyagot a magyar gyógyszertáros

| 2018. 12. 28. | 09:48:00
Gyógyszert készített belőle, amiből kórházi gyógyszertáraknak is szállított.
Kínából rendelte a hatóanyagot a magyar gyógyszertáros
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Engedély nélkül importált gyógyszerhatóanyagot annak a vidéki patikának a tulajdonosa (a NAV nem hozta nyilvánosságra a település nevét - a szerk.), akinek a részére feladott, Kínából érkező légi szállítmányban a NAV pénzügyőrei két műanyag kannába csomagolva, összesen 25 kilogramm ismeretlen eredetű folyadékot találtak.

Az anyagot a NAV munkatársai vizsgálatra küldték. A NAV Szakértői Intézete megállapította, hogy a megvizsgált anyag polikrezulént tartalmaz, amely gyógyszerhatóanyagnak minősül, ezért ennek behozatalához a magyar gyógyszerhatóság, az OGYÉI engedélye szükséges.

A beszerzett szakvélemény szerint a hatóanyag nőgyógyászati fertőzések elleni szerként, illetve antiszeptikumként használatos.

A vizsgálat ideje alatt a patika tulajdonosa telefonon és elektronikus levélben többször is megkereste a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt, és elmondta, hogy rendszeresen importál ilyen hatóanyagot, amelyből gyógyszert készít eladásra, illetve több kórház gyógyszertárának is beszállít az általa készített gyógyszerekből.

Az elektronikus kereskedelem népszerűsége nemcsak a legális termékek kereskedelmének kedvez, hanem helyt ad illegális áruk terjesztésének is. Ezek között előfordulnak ártalmatlan, de hamis áruféleségek, de lehetnek akár a legveszélyesebb kábítószerek, dizájnerdrogok is, melyekkel a NAV munkatársai is találkoznak a lefoglalt küldemények között.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés