Hirdetés

Így üzenne hadat az afrikai sertéspestisnek Lengyelország

hvg.hu

2019.01.10. 19:56

Így üzenne hadat az afrikai sertéspestisnek Lengyelország
Az egészséges vemhes és növendék állatokat is kilövetnék (pixabay.com)

Hatalmas a felháborodás.

Hirdetés

Lengyelország majdnem összes vaddisznóját ki akarják irtani az afrikai sertéspestis elleni védekezésként - jelentette be a lengyel agrárminiszter, Jan Krzysztof Ardanowski, aki szerint ez az egyetlen lehetséges lépés a betegség leküzdésére. Az afrikai sertéspestis Lengyelországban a vaddisznók mellett már a házi sertések között is terjed, ezért korlátozásokat vezettek be a sertéshús exportjára is - írja a hvg.hu.

Médiajelentések szerint mintegy 200 ezer vaddisznó lemészárlásáról lenne szó, amely az országban élő mintegy 229 ezer vaddisznó 90 százalékát jelentené. A vaddisznók kilövése három januári hétvégén kezdődne, és nemcsak felnőtt egyedeket érintene, hanem egészséges vemhes és növendék állatokat is. A vadászok kilőtt állatonként néhány száz zlotyt (néhány tízezer forintot) kapnának.

Szakértők szerint viszont ez sem jelentené feltétlenül a járvány megállítását vagy legyőzését, szerintük inkább szorosabb állatorvosi ellenőrzést és szigorúbb higiéniás követelményeket kellene bevezetni a sertéstelepeken.

A kormány döntése ellen több tízezren tiltakoznak már Lengyelországban a Facebook-profilképük megváltoztatásával, és több mint 130 ezren írtak alá egy Mateusz Morawiecki miniszterelnöknek címzett petíciót, amelyben a vaddisznók tömeges lemészárlásának leállítását és az agrárminiszter menesztését követelik. Egy másik, a mészárlás leállítását követelő petíciót több mint 330 ezren írtak alá az interneten.

Lengyelországafrikai sertéspestis

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

Hirdetés