Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Márki-Zay: Magyarországon egy rasszista párt van, a Fidesz

| 2019. 04. 18. | 12:09:00
Nyíregyházán is zászlót bontott a Mindenki Magyarországa Mozgalom.
Márki-Zay: Magyarországon egy rasszista párt van, a Fidesz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Telt ház előtt tartott lakossági fórumot szerdán este Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke Nyíregyházán, a Chloé New Yorkban nevű étteremben. Népes hallgatósága előtt arról beszélt: összefogással leváltható, megbuktatható az Orbán Viktor nevével fémjelzett, korrupt rendszer. Az összejövetel végén a megyeszékhelyen is megalakult a Kossuth-kör, amely azokat az aktivistákat fogja össze, akik vállalják, segítik az ellenzéki mozgalom munkáját, hajlandók részt venni a választások tisztaságának biztosítása érdekében a szavazatszámláló bizottságok munkájában.

Az esemény moderátora Sértő-Radics István Uszka polgármestere, a Mindenki Magyarországa Mozgalom megyei koordinátora volt, Márki-Zay Péter mellett Lukácsi Katalin, a mozgalom elnökségi tagja és Lövei Csaba, független önkormányzati képviselő válaszolt a kérdésekre.

Az érdeklődők között volt Gyüre Csaba, a Jobbik nemrég parlamentbe került országgyűlési képviselője, Kovács József Jéke polgármestere, MSZP-s, momentumos politikusok.

Márki Zay most sem titkolta: sokáig Fidesz-szavazó volt, de amit ma Orbán és pártja képvisel, vállalhatatlan. Elismeri, tettek jó dolgokat, csökkent az államadósság, a munkanélküliség, jönnek az uniós pénzek. De ez nemcsak a Fidesz alatt jellemző, ezek az unió többi országában is így vannak.

A jó dolgokon senki nem akar változtatni – jelentette ki, amin viszont igen: a korrupció és a megfélemlítés.

„Olyan Fideszt szeretnénk, amelyik nem lop. Orbánék hatalomra kerülésükkor az előző nyolc év elszámoltatását ígérték. Nem az történt. Soha ilyen korrupt rendszer, soha ilyen korrupt kormány Magyarországon még nem volt. Mondjanak még valakit, akinek ma a gázszerelője gazdagabb, mint az angol királynő! De senkinek ne legyenek illúziói, semmi nem tart örökké”

– mondta, hozzátéve: keresztény elveivel nem összeegyeztethető a lopás. Az sem, ha valaki elmondja a véleményét, azt a munkahelye elvesztésével fenyegetik. Hódmezővásárhely polgármestere szerint ma Magyarországon nincs demokrácia, és ezt

„az európai kereszténydemokraták is így gondolják, ezért függesztették fel a Fidesz tagságát, és meggyőződésem, hogy ki is fogják zárni” - fogalmazott

Ebből pedig az következik, hogy a megválasztott fideszes képviselőknek aligha lesz ráhatásuk az eseményekre. A Putyin megbízásából az uniót szétverni akaró szélsőjobboldali szerep jut nekik.

Azt is elmondta: Magyarországra nem Soros, nem Brüsszel hozott migránsokat, hanem a Fidesz. Orbán 86 ezer migránst engedett be ebbe az országba. Az egyetlen kormány, amelyik migránsok tízezreit telepítette be. „De nem ez a baj, keresztény szeretetből befogadunk menekülteket, én is befogadnám őket” - fogalmazott.

„Az a baj, hogy Orbánék terroristákat, körözött bűnözőket is befogadtak. Autóban csempészték be Gruevszkit. Majd csináltak egy sokmilliárdos migránsellenes kampányt. Lopnak akkor is, amikor beengednek migránsokat, és akkor is, amikor ellenkampányt szerveznek.”

Márki-Zay arra buzdította hallgatóságát: ne attól féljenek, ha megfélemlítik őket, attól féljenek, ha május 26-án a Fideszre szavaznak, akkor nem kapunk uniós támogatást, tovább folyik a félelemkeltés és lopás.

Szerinte Magyarországon egy rasszista párt van, a Fidesz, amelyiknek alsó tagozata a Mi hazánk mozgalom.

Arra is emlékeztetett, honnan indult a Fidesz: a KISZ-ből, pártközpontból, de ez nem lenne baj, ha nem a Fidesz volna az egyetlen, amelyik nem hajlandó nyilvánosságra hozni a kommunista ügynökaktákat. Közben visszaépítenek egy pártállamot, ahol egy Facebook-poszt lájkolásáért fenyegetnek. Ahol a városokat büntetik, ha nem fideszes a vezető. Ahol megbüntetik a helyet, amelyik az ellenzéki összejövetelnek helyet adott.

A Pilvax nem kapott NÉBIH ellenőrzést! – mondta, utalva arra, hogy a kávéházban fogalmazták meg a forradalom követeléseit, szövegezték meg Petőfi és társai a 12 pontot.

Óriási a tét, meddig tűrünk! - Márki-Zay szerint a tockost, amit Orbán kapott Junckertől, mindannyian érezzük, minden magyart megaláz.

Az az Orbán, aki a rendszerváltáskor még azzal kampányolt, hogy „Ruszkik, haza!”, ismét a KGB-s Putyinhoz dörgölőzik és az iszlamista Erdoganhoz. Aki 2009. novemberéig csak szidta Putyint, Gyurcsány hazaárulónak nevezte, mert szóba állt vele, ma Putyin talpnyalójával szövetkezik Európa szétverésére. Szerinte azért állnak szóba a Putyin-bérenc Orbánnal Európában, mert azt hiszik, itt demokrácia van. Csak a propaganda, a csalások, a hazug választási rendszer tartja hatalmon az új pártállamot – jelentette ki.

Kivándorló ország lettünk, Európa 2. legszegényebb országa - Márki-Zay szerint felelős mindenki, beleérte az összes ellenzéki pártot. Ha 48 százalékkal 2/3-ot tudott szerezni a Fidesz, akkor 52 százalékkal, ha összefog, miért ne szerezhetne 2/3-ot az ellenzék? - kérdezte.

Sokszor bebizonyosodott, emlékeztetett, ezt a korrupt hatalmat csak összefogással lehet legyőzni. Európai, keresztény pályára kell állítani Magyarországot. Európai ügyészség kell, jogállam, ahol pártállástól függetlenül kerülnek börtönbe a bűnözők. Meg kell tenni mindent, hogy ne csalják el a választást Orbánék krumpliért, száraztésztáért. El kell menni szavazni, s ha van a szavazókörökben ellenőrzés, akkor nem merik elővenni a trükköket. Össze kell fogni és 50 százalék alatt tartani a Fideszt. Ez Magyarország érdeke, ez az Európai Unió ügye is.

Lukácsi Katalin arra hívta fel a figyelmet: a Fidesz félelmet kelt, de valójában nincs olyan nagy hatalma mindenütt, ahogy arroganciával mutatja. Erővel szemben meghátrál és kiutat keres.

Arra buzdított, jelentkezzenek szavazatszámlálónak. Emlékeztetett: ahol tavaly nem volt a Fidesztől független szavazatszámláló, 10 százalékkal többet kapott a Fidesz.

Ma, 30 évvel a rendszerváltás után újra szamizdat kiadványokkal kénytelen eljuttatni üzeneteit az ellenzék, utalt a Nyomtass Te is kiadványra Lövei Csaba. A nyíregyházi önkormányzati képviselő emlékeztetett arra is, hogy Nyíregyháza mindig befogadó, nyitott város volt. Itt nem voltak gyüttmentek, itt mindenki lehetett valaki. Nem kellett félni 2010-ig. Ma Nyíregyházát üzletemberek vezetik – jelentette ki, hozzátéve: de a városvezetéshez empátia és szociális érzék is kell.

Kérdésre válaszolva, van-e már közös jelöltje az ellenzéknek Nyíregyházán, a politikus egy hónap türelmet kért, az összefogáshoz hiteles emberek kellenek. Azt jelezte: Nyíregyházán minden oka meglesz félni az őszi választásoktól a Fidesznek.

„Vissza fogunk térni a befogadó, élhető városhoz, ha valakinek véleménye, kérdése lesz, beléptető kapuk nélkül is bejuthat a polgármesteri hivatalba, hogy azt elmondja" - ígérte.

Egy roma férfi aggódott, vajon mi a biztosíték arra, hogy a Jobbik, amelyik korábban cigányellenességéről volt ismert, most másként gondolkodik. Márki-Zay és Jéke jobbikos polgármestere is igyekezett meggyőzni: a Jobbik európai értékrendet vall, akik nem így gondolkodnak, elhagyták a pártot. Azt kérték:

„Ne azt nézzük, mi az, ami megoszt, fogjunk össze, minden tisztességes ember minden tisztességes emberrel. Örüljünk, hogy ez a közösség kivetette magából azokat, akik nem értenek már egyet ezzel. A Jobbik nem a cigányság, hanem a bűnözők ellen elkötelezett.

"A legnagyobb tolvajok ebben az országban
nem cigányok"

– figyelmeztetett Márki-Zay, hozzátéve: A cigányság felemelkedéséhez munkán, tanuláson át vezet az út. Orbánék egy cigányt tudtak felzárkóztatni, Farkas Flóriánt. Tragédia, fogalmazott, hogy sokkal kevesebb cigánygyerek jár iskolába.

A Mindenki Magyarországa Mozgalomnak nincs önálló célja, csak az: bukjon meg a NER, szűnjön meg a korrupció és a lopás. A Fidesz politikájának lényege a megosztottság. Akik előítéletet, gyűlöletet szítanak, Orbánék hatalmát szolgálják. Ők vagy ostobák, vagy megvették őket.

"Minden diktatúrának vége lesz egyszer, így ennek a demagógiára, populizmusra épülő diktatúrának. Ma nem sötétített ablakú Pobedában visznek el; de a karaktergyilkosságban is benne van a gyilkosság szó. Egyre több embert meghurcolnak, elüldöznek" – figyelmeztetett, majd azt kérdezte: "Azt gondolják, a történelemkönyvek nem fogják leírni a disznóságaikat?"

Azt sem kell elhinni, válaszolta Márki-Zay egy másik kérdésre, hogyha nem fideszes polgármestert választanak, vége lesz a világnak, jönnek a migránsok, mecsetet fognak építeni. A legtöbb uniós pénzt az MSZP-s polgármester, Botka László vezette Szeged kapta.

Cs.K.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés