Még több robbantás, még több halott Sri Lankán

2019.04.21. 13:45

Még több robbantás, még több halott Sri Lankán
Sri Lankán kijárási tilalmat rendeltek el (Fotó: Daily News)

Két dzsihádistát emlegetnek, de a hivatalos bejelentésre még várni kell.

Hirdetés

Hirdetés

A vérontás, a fegyveres konfliktusok és az éhínség megállítását kérte Ferenc pápa a világtól húsvétvasárnapi Urbi és Orbi üzenetében, hagyományos ünnepi miséje után. A csupán órákkal korábban elkövetett Srí Lanka-i robbantásos merényletekkel kapcsolatban a katolikus egyház vezetője azt mondta:

"együttérez ennek a kegyetlen erőszaknak az áldozataival, akiknek húsvétkor fájdalmat kell elszenvedniük és gyászolniuk kell".

 Négy városban összesen nyolc robbanás történt, szállodáknál és keresztény templomoknál. A halottak száma 190-ra emelkedett, közülük mintegy húsz külföldi állampolgár.

A Sri Lanka-i kormány blokkolja a Facebbokot és az Instagramot, hogy meggátolja a dezinformációk terjedését.

A robbantásokat még mindig nem vállalta senki magára. A közösségi médiában Zahran Hasim és Abu Mohammed, két dizsihádista nevét emlegetik, akik öngyilkos merénylők voltak a reggeli robbantásoknál. Hivatalosan még nem közöltek semmit az elkövetők kilétéről.

Vallás Sri Lankán

A mintegy 21 milliós népesség 70 százaléka budhista a legutóbbi cenzus szerint. Ez a többségben lévő szingalézok vallása. A populáció 12.6 százaléka hindu,  9.7 százalék pedig muszlim. A lakosság 8 százaléka keresztény, a többségük római katolikus, ami a hidat képezi Sri Lankán, hiszen a szingalézok és a kisebbségben élő tamilok közül kerülnek ki a keresztények.

terrorrobbantásSri Lanka

Szóljon hozzá!

Hirdetés